Kávézz, mint egy Gilmore!

gilmore

Kávézz, mint egy Gilmore!

Kávéfüggőség? Kávé szerelem vagy kávé mánia? Nehéz definiálni azt az érzést, amit kivált belőlünk a kávé. Azonban ha egy remek példát szeretnénk említeni, itt van nekünk Lorelai Gilmore. Emlékeztek arra, amikor Lorelai nem térhetett be a kedvenc kávézójába egyik reggel, ezért egy kis cukrászdában szerette volna kikérni a reggeli adagját? Nem emlékeztek? Semmi baj, mert én igen! Ez az egyik kedvenc jelenetem a Szívek szállodájából (Gilmore Girls).

A sorozatfüggőségem kialakulásában jelentős szerepet játszott ez a széria – természetesen csakis a Jóbarátok után. Röviden azoknak, akik nem ismerik. A történet főhősnője Lorelai Gilmore 16 évesen teherbe esik. Arisztokrata családja bár ezt nem nézi jó szemmel, mégis támogatni próbálja őt, aki végül mégis úgy dönt, egyedül, segítség nélkül neveli fel kislányát, Roryt. Egy kisvárosba költözve éli mindennapjait, ahol a legjobb barátja az egyetlen helyi kávézó tulajdonosa, Luke Danes. Az élete innentől lesz kerek egész. Ugyanis Lorelai mániákusan imádja a kávét, és mi tehet egy ilyen embert a legboldogabbá? Az, ha egy kávézós a barátja!

Elég, ha csak egy részt megnézünk, láthatjuk, hogy a főszereplőnő egy nap úgy 4-5 kávét minimum megiszik. Ha “Szívek szállodája” gifet keresünk, biztosak lehetünk benne, hogy az első találatok között szerepel majd Lorelai egy kávéval. De miért is van erről szó? Nem azért, mert a kávézás egy kötelező rituálé, nem. Ez a karakter megmutatja milyen érzés a kávé fogyasztása. Az ember úgy érzi, ahogy felébred Loreali, a néző vele együtt szeretne indulni a konyhába és elfogyasztani azt az első kis feketét.

,,Koffeinre van szükségem. Bármilyen formában. Egész nap nem jutottam hozzá. Szívesen megiszom, belövöm, megeszem, felszippantom, amid csak van. Ide vele!” – fogalmaz az egyik részben Gilmore kisasszony. És mennyire át tudjuk érezni!

Lorelai tökéletesen megteremti, azt a hangulatot, amely a kávé fogyasztásával jár: Reggelente egy kisvárosi reggelizőben a legjobb barátoddal pár szót váltani és meginni az első feketét boldoggá tesz, és könnyebben indulsz munkába.

,,Semmi sem kiált kávéért jobban, mint a reggel 6 óra!”

 

Napközben, mikor ezernyi munka vár rád egy apró kis kávészünetet tartasz, ami pont arra elég, hogy 5 percig senki se zavarjon és rákészülj a következő feladatokra.

,,Kávé, kávé, kávé!- ez egy mondás. Mint egy túlzás.”

 

Délután, a hosszú munkanap után, mikor kötelező családlátogatásra kell menned amihez semmi kedved, és még 2 órán át vezetned is kell érte egy másik városba, pontosan annak van az ideje, hogy kávét igyál. Csak te és a kávé, kettesben. A háttérben persze tombol a kedvenc számod a rádióban.

,, – Mi a helyzet a kávéval? Szereted? Csak, mint az oxigént.”

 

De valójában a fent említett kedvenc jelenetemet semmi sem tudja túlszárnyalni: amikor Lorelainak nagyon nagy szüksége van a kávéra és háromszor, nyomatékosan, szinte könyörgő hangon ejti ki a kávé szócskát egymás után, mire a lomha, életunt kiszolgáló 3 darab kávét nyújt át neki. Lorelai pedig meghökkenve néz, hogy hiszen ő csak egy kávét kért. Soha nem fogja megérteni ezt a jelentet az, aki nem szereti a kávét.

Forrás / Fotó: bigstockphoto.com