Két jól csengő szó: Horvátország és a kávék!

Két jól csengő szó: Horvátország és a kávék!

Kell-e jobb életérzés, mint a tengerparti kávék illata?

Javában tombol a nyár, de kérdőjeles az úticél? Valószínűleg sokunknak ismerős gondolat a legközelebbi tengerparti opció, mely ugyan nem a kávék birodalma, de akadnak azért saját jellegzetességek is. Ám nézzük is mi található akkor arrafelé, ami különlegessé tenné a kirándulást!

Mi is található viszont tőlünk egy kicsivel délre, ami különleges recept lehetne a nyaralásunk számára? Hiszitek vagy sem, de Horvátország az utóbbi években során is tartotta a felkapott turistaparadicsomnak számító helyét az európai régióban. Többek között a viszonylagos közelség és az egyedi ízvilágából kiindulva maradt meg ez a közkedvelt nyári pozíció. Hiszen nem feltétlenül van szükségünk egy drága repülőjegyre és macerás helyfoglalásokra, mivel ha ismerősi bázisban kicsikét kutatgatunk valahol valaki mindig ismer valakit, aki járt már horvát határokon túl és esetleg tanáccsal tud szolgálni. Talán konkrétan egy nyaralóval is a hétvégi buli helyszínéhez!

 

Gasztronómia

Emellett, ha jobban belegondolunk ahhoz, hogy a nyaralás igazi életérzését megragadjuk nem kell feltétlenül az olaszokhoz rohanni pizzáért vagy a hírhedt francia csigát emlegetni. Mi magyarok egyébként is kiváló gasztronómiai múlttal bírunk, így lássuk be, szeretjük az egyedi ízeket. Hallottatok már a cevapcici szendvicsről? Pedig a Balkán egyik legkedveltebb étele lehet, hiszen a horvátok mellett több nemzetség is a magáénak vallja mai napig.

Ám tekintsük az italok felé! Milyen házi receptekre bukkanunk! Elsőként talán többeknek az ismertebb márkáék ugranak be, mint a Jamnica, mely ásványvizet egyébként még Mária Terézia jegyeztetett be hivatalosan a bécsi udvarban. Aztán haladjunk a habzó italok felé, mint a kiváló Ožujsko zágrábi sörgyár remeke. Ám a kávéfogyasztás körének is akad némi érdekesség, mint a Franck kávé, mely szintúgy a fővárosból származik, egészen pontosan 1892-ből és egyik legnépszerűbb reggeli italnak számít. Törökös kávé készítésére, illetve filteres főzőbe való változatban is létezik. Ám, aki ismeri vagy ismerni szeretné a nylít tenger feelingjét és egy változatos környezetre vágyik azok számára egy egyszerű jegeskávé vagy egy pohár cappuccino szívecskével a közepén éppúgy egyedi fűszerezésű élményt nyújthat.

 

A horvátok mindig imádják a kávét iszogatni, legyen az olaszos vagy egy erős espresso, esetleg tejhabbal. Nagy szenvedélyük a foci, illetve a szertartásos kávézás a napsütötte teraszokon. Ilyen egyszerű ez, ami lefed egy életérzést is magát. Miért is visszatérő célállomás a magyarok számára? Illetve oly népszerű a németek és osztrákok körében is többek közt? Próbáld ki magad is saját tapasztalattal és élményekkel tarkítva! Vagy esetleg már lenne is mesélnivalód?

Szerző: Gál Ágnes

Képek forrása: www.bigstockphoto.com