Kezdd stressz nélkül a napot!

stressz

Kezdd stressz nélkül a napot!

Sokaknak csak távoli álom egy stressz-mentes reggel. De hogyan kezdjük megfelelően és nyugodtan a napot? Íme néhány tipp, hogy a vágy valósággá váljon.

 

Felejtsd el a szundi gombot!

Olyan csábító, mint amilyen híres a „csak még 5 perc“, de sajnos nem válik előnyödre. Ez alatt a kis lopott szundikálási idő alatt a tested ébrenléti állapotból ismételten a könnyű alvási fázisokba kerül, de a pihentető alvást már valójában nem tudja visszaállítani, sőt éppen ellenkezőleg hat.

Miután felébredtünk, az egész test aktív üzemmódba vált, a visszaalvás valójában megzavarja a test normális működési  rendjét. Sokkal előnyösebb habozás nélkül azonnal felkelni, és inkább kihasználni a test természetes aktivitási igényét, és már jöhet is egy kis reggeli mozgás. Még egy rövidke torna is bámulatos hatással van, még aktívabb és sokkal jobb kedvű leszel.

 

A nappali fény felébreszt

A tested tökéletesen illeszkedik a napfényhez. A reggeli álmosság, fáradtság eloszlatásához az első mozdulatod mindig a redőnyök vagy függönyök nyitása legyen. Engedd beáramolni a hálószobádba a napot, a nap fénye nemcsak a szobát, de az elmédet is megvilágosítja, aktivizálja. Ősszel, télen, a sötét reggelek idején ugyanezt a hatást elérheted el egy napfényes lámpával is.

 

A meleg elfáraszt

Biztos, hogy egy hideg fürdőszoba szörnyű, és a hideg vízben zuhanyozás sem szórakoztató. De éppen erre van szükséged! Ne a meleg vizet használd, zuhanyozz hideg vízben, vagy legalább az arcodat mosd bőséges hideg vízzel. Ettől tested, lelked, elméd életre kel és az alvás gondolata elillan

 

Készülj előre!

A reggeli stressz elkerüléséhez nagy segítség az előző esti jó tervezés. Iktass ki minden lehetséges teendőt a reggeli készülődésből. Mielőtt este lefekszel csomagold be a táskádat, készítsd elő a ruhádat, készítsd elő a reggelit, csinálj meg mindent előre, amit csak lehet. Minden mozdulat, amit reggel el lehet kerülni, egy lépés a relaxáció, a reggeli harmónia felé.

 

Zenével minden könnyebb

A tested öntudatlanul reagál a zenére és ez azt jelenti, hogy egy kellemes zene, jól megválasztott hangerővel nagyon is emeli a hangulatodat. A legjobb, ha a saját személyes lejátszási listádat használod, nem pedig a rádió esetleges és általában silány kínálatát.

 

Reggeli!

Nem mindenki szeret reggelizni, de néhány falat mindenképpen hasznos és fontos. Már egy pohár gyümölcslé vagy egy kis pirítós lekvárral elegendő energiát biztosít a szervezetnek a nap beindításához. Ne hagyd ki a reggelit!

 

Állandó helyek

Valószínűleg nincs nagyobb stressz-tényező reggel, mint hogy elfelejtünk valamit. Nem találjuk a kocsikulcsot, nem emlékszünk, hogy még mit is akartunk indulás előtt megcsinálni vagy bekészíteni és még hosszan sorolhatnánk tovább. Erre a problémára is célszerű előző este gondolni. Segítség lehet egy kis  jól átgondolt lista a tennivalókról. Kifejezetten és előnyös a szükséges dolgokat mindig meghatározott, azonos helyen tartani, és még előző este ellenőrizni, hogy minden, amire majd reggel szükség lesz, megvan és a helyén van.

 

Kávéfőző – időzítővel

Ha azok közé tartozol, akik az első csésze kávé előtt meg sem közelíthetőek, akkor érdemes befektetned egy időzítő funkcióval ellátott kávéfőzőbe. Ezzel nemcsak időt takarítasz meg reggel, hanem mindenekelőtt a frissen főzőtt kávé illatával ébredhetsz és ennél mi is lehetne jobb?