Kihagyhatatlan kávémúzeumok a világban

Kihagyhatatlan kávémúzeumok a világban

Kávémúzeumok, amit minden kávéimádónak látnia kell

Nem tartom magam múzeumlátogató típusnak. A hagyományos múzeumi megismerés nem vonz, a városok felfedezését pedig inkább a falakon kívül képzelem el. De azért néha akad kivétel, amiért érdemes megszegni a saját magam által hozott szabályokat. A kávémúzeumok pedig a legjobb indokot biztosítják erre a „lázadásra.” Ha ti is úgy gondoljátok, hogy eljött az idő, hogy felrúgjátok a szabályokat, esetleg éppen nyaralást terveztek, miért ne kötnétek össze a kellemest a kellemessel? Mondom, hogy merre induljatok.

Ha egzotikus helyre utaznátok, irány Brazília!

Keresve sem találtok jobb célpontot. Az ország a kávé hazája, ezért nem is meglepő, hogy a világ egyik leghíresebb kávémúzeuma éppen Sao Paulo állam területén, Santosban található. A brazil gazdaság nagyon sokat köszönhet a kávénak, (mi pedig nem győzünk elég hálásak lenni a brazil kávéért), így magától értetődik, hogy a nedű tiszteletére létrehozott múzeum éppen a régi Kávé Tőzsde épületében kapott helyet. Az „Aukció Teremben” megelevenednek a szemünk előtt a régmúlt idők, amikor a brazíliai elit krémje járt itt, hogy kivegye a részét a kávébab adás-vételének folyamatából. Ma a helyén kutatóközpont működik, amely segít, hogy kedvenc élénkítő italunk minden titkát megfejthessük. A kávétörténeti kiállítás a legelső kávépalántáig repít vissza minket. Mire számíthatunk még ezen a csodálatos helyen? A programkínálat hosszú: baristaképzés, tanfolyamok, workshopok, beszélgető estek sora, vagyis minden, ami kávé.

Ha ez még mindig nem lenne elég

Egy igazi „celebbel” is találkozhatunk. Jacinto, akit csak a „Kikötő Sámson”-jaként emlegettek, egyszerre állítólag 5 kávészsákot, vagyis kb. 300 kg-ot tudott megtartani a vállán. Ismerjük meg az ő legendáját is! Távozás előtt pedig ne feledkezzünk meg a múzeumi boltról sem, ahol mi is kedvünkre válogathatunk a brazil kávékínálatból, és a zsákmánnyal együtt, koffein mámorban, boldogan térhetünk haza a nyaralásból.

 

Nem kevésbé különleges élményben lehet részünk, ha a Dubaji kávémúzeumot keressük fel. A kávétörténeti séta közben a népviseletbe öltözött felszolgálók által szervírozott kávé teszi teljessé az életérzést. Gyermekkel érkeznétek? Ez sem probléma. Amíg a kicsik a gyereksarokban játszanak, addig az olvasóteremben nyugodtan kortyolgathatják az etióp és török kávékülönlegességeket a kávéfüggő anyukák és apukák.

Ha a pénztárcátok közelebbi célpontot tesz lehetővé, akkor sem kell kétségbe esni. Így is tudtok áldozni a kávéimádat oltárán. Elég csak a „sógorokhoz” kiugrani. A magángyűjteményből kialakított kávémúzeum, 2003-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is a kávéimádók bécsi „Mekkája”. Kávéfőzők, kávédarálók és egyéb kávézással kapcsolatos különlegességek, kávés kiegészítők találtak itt otthonra. Akárcsak a santos-i múzeumban itt is hosszú a kávés élmények sora: ideiglenes kiállítások, koncertek, termék bemutatók, kávés szemináriumok, minden kávérajongó megtalálhatja a számára leginkább megfelelő időtöltést.

Nem maradtak ki a sorból a csehek sem, ők is létrehozták a saját kávétemplomukat Prágában. A múzeum egy fantasztikus kávés utazásra invitálja az ide látogatót, aki végigkísérheti a kávé útját a kávébabtól egészen az utolsó állomásig, vagyis a kávéscsészénkig. Mert minden történet akkor jó, ha a vége jó.

A ti történetetek melyik városban fog kezdődni?

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Köles Hajnalka