Korea tényleg igazi kávé-nagyhatalom?

Korea tényleg igazi kávé-nagyhatalom?

Felváltotta Koreában a rizst a kávé?

Talán nem is gondolnád, de a koreaiak dupla annyi kávét fogyasztanak, mint az európaiak. Kávé, kávé, kávé a hétköznapok induló szava. Extra strapabírást ad, és megvan a maga szertartása a forró italnak. Ezt tudják Koreában is. Sőt, nem fogod elhinni, de a kis ország lakói hatalmas kávérajongók. Szintén megszállottan a presszót részesítik előnyben a teával szemben.

Hányszor isznak Koreában kávét?

Kezdjünk mindjárt egy felméréssel, ami bizonyítja, hogy Korea kávé-nagyhatalom lett. Meglepő módon a rizs-, és teafogyasztás jócskán visszaesett a napi kotyogós mellett. Úgy tűnik, a fekete átvette a hatalmat Korea felett. Egy hét alatt naponta 12 adag kávét fogyasztanak el. Ez persze nem azt jelenti, hogy a presszó helyettesíti az élelmiszert. Szó nincs erről, ezek csak statisztikai adatok, az eledel fogyasztására azért szükség van.

Ízlés és fogyasztás kultúrája

A Koreai kávézók menüje nem különbözik az itthoniaktól. Náluk az americano vezeti a reggeli népszerűségi listát. 2006 és 2011 között hatszorosára nőtt a kávézók száma. Napjainkban közel 30,000 kávézó üzemel. De miért isznak ennyi forró italt? Akárcsak mi, imádják a nagymennyiségű energiát, amit a kávé ad. A kávéházak desingosak és minőségiek. És nem egy koreai baristáról tudunk, aki a rajzolt mintáival lett ismert, többek közt Kangbin Lee. Lehet, hogy kicsiny ország, de több náluk a barista, mint itthon a villanyszerelő.

Cappuccino, de másképp, mint ismered

Szóval, tudod mi a különbség egy egyszerű latte és a cappuccino között? A latte ugye sok tej, kávé és kevés hab. De mi a cappuccino? Fekete kávé sok habbal – kivéve, ha Koreában iszod. Hallottál a fahéjas tejes habról? Hát Koreában a kávérajongók így isszák a cappuccinot. Utálod a fahéjat? Rendelj lattet! Bejött a fahéjas tejszín? Idd a cappuccinot! A recept mindig változatlan! Bárhol rendelsz egy feketét, kapsz egy hagyományos kávét, talán lesz a tetején egy kis latte art, de nem jellemző. De ha Koreában iszod? Nem a hagyományos szívformát rakják eléd, inkább egy Van Googh festményt a hab tetején. De E.T-t is a kávédra varázsolják seperc alatt.

Igazság szerint a világban bárhol jársz, találni fogsz kávékedvelő embert, aki el se tudja képzelni a napját a reggeli fekete nélkül. Korea azonban egészen más szintre emeli a kávézási élményt. Nem találsz olyan sarkot, ahol ne lenne egy kávézó, ami ínycsiklandozó gőzölgő kotyogóst főz. Ha Koreában jársz vigyázz, mert észre sem veszed és gyakorlott kávézó-látogatóvá válsz.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Porcza Bíborka