LATTE ART – Mulandó műalkotás a kávédon

műalkotás

LATTE ART – Mulandó műalkotás a kávédon

Mi az a “Latte Art”? Az unatkozó baristák művészkedése, mely elősegíti, hogy kávéjuk felkerüljön az Instagramra. 🙂
Komolyabban:

a kávé tetején levő tejhabra a cremára (azaz krémes habra) mintákat, ábrákat rajzolnak. Ez kétféleképpen lehetséges: vagy különböző technikákkal a kávéba öntik a gőzölt tejet, vagy pedig már a kész tejhabos kávéra “rajzolnak” utólag.

Néhány másodperc alatt kész a mulandó műalkotás, de a mozdulatok között sokszor többéves gyakorlás van, és persze az sem mindegy hogy miből, hogyan, milyen körülmények között szeretnénk előállítani a koffein-képeket.

A legjobb hozzá az arabica kávé, mert sokkal elasztikusabb lesz a tetején a krémes réteg, a crema. Érdemes közepes vagy világos pörkölésű kávét használni, sőt, a közép-, vagy dél-amerikai fajtákból bonyolultabb mintákat lehet kialakítani, mint például egy afrikaiból. Elengedhetetlen egy jó presszó gép is, kell a megfelelő nyomás a kávéhoz és a tejkrémhez is. Friss tejjel könnyebb dolgozni, mint a pasztőrözöttel és legyen minél nagyobb a fehérjetartalma, a zsírtartalma pedig ideálisan 2,8 vagy 3,5%. Hideg tejjel (és hideg tejkiöntővel!) érdemes mintázni, így több időnk lesz az ábrák kialakítására. A tejben csak egészen apró buborékok maradhatnak. Ha ezek a feltételek mind adottak, akkor már “csak” a gyorsaságon és a barista ügyességén múlik minden.

 

Mint oly sok mindenből, ebből is évek óta rendeznek világbajnokságot. 2016-ban a dél-koreai Um Paul nyerte. Um Paul 2005-ben kezdett el foglalkozni a kávéval, akkor egy kávézóban kapott cappuccino inspirálta. Szeretett az ételekkel foglalkozni és rajzolni, ekkor jött rá, hogy a latte art segítségével mindkettőt egyben megkapja.

Nagyon sokat gyakorolt, hiszen akkor még nagyon korlátozott volt erről leírás, videó, így magának kellett kikísérleteznie mindent. Napjainkban persze már tele van a Youtube bemutató- és oktató videókkal, így a most kezdőknek végtelen mennyiségű tananyag áll rendelkezésükre.

 

2006-ban már nyert kisebb versenyeket, majd sorra kapta az első helyezéseket Dél-Koreában és végül a világbajnokságon.

 

 

Azt mondja, egy-egy figura, alakzat kitalálásában, kialakításában nagyban hatnak rá az érzelmei, ő nem tudja megunni a kávédíszítést és szeretné ezt az érzést átadni a vendégeknek is, hiszen az a dolga, hogy boldoggá tegye őket.

Jó hír, hogy a kevésbé ügyes kezűeknek is van esélyük díszes cappuccinokat készíteni, mégpedig egy kis csalással és 3D-s nyomtató segítségével.

 

Szerző: Morvai Linda / www.konyhalal.cafeblog.hu

Forrás / Fotó: Bigstock.com