Lebuktál! Most kiderül, miért nem tudsz leszokni a reggeli kávédról!

reggeli kávéd

Lebuktál! Most kiderül, miért nem tudsz leszokni a reggeli kávédról!

Ébredés után az első utad a konyhába vezet? Mindenki tudja, hogy a reggeli kávéd előtt jobb inkább hozzád sem szólni? Ha magadra ismertél, kénytelen vagy beismerni, hogy el sem tudod képzelni az életed, a megszokott reggeli rituáléd nélkül. Még ha a pánik szélén azt is be kell vállalnod, hogy kócosan leszaladj a boltba, ha elfogyott a tej! Most eláruljuk Neked, miért érzed úgy, hogy a világ el sem kezd addig forogni, amíg nem érzed a torkodban a reggeli kávéd meleg és bizsergető érzését.

Nem is gondolnád, de valójában nagy hibát követsz el azzal, ha rögtön ébredés után iszol koffeintartalmú kávét! A szervezetednek ugyanis megvan a maga kis „ébresztő programja”, amit ezzel a kora reggeli rituáléval teljesen összezavarsz.

A kortizol hormon

amit más néven stressz hormonnak is neveznek felelős azért, hogy felkészítse a szervezetet a nehéz helyzetek kezelésére. Ezért rendkívül fontos egy állandó optimális készenléti állapot fenntartása. Ez azért is különösen jelentős, mert a túl- vagy alulműködésének különböző tünetei akár betegséghez is vezethetnek! Mivel a kortizol hormonszint ébredéskor megemelkedik, ezért nem ajánlott ebben az időszakban elfogyasztani a reggeli kávét.

Ha hozzászoktatjuk a szervezetünket ahhoz, hogy a magas hormonszint mellett iszunk koffeint, hamarosan kialakulhat a „koffein tolerancia”. Ennek köszönhetően reggelente plusz egy kávé kell majd ahhoz, hogy elérjük a korábban megszokott hatást. Az orvosok szerint ezért érdemes a reggeli kávét inkább délelőttre ütemezni, ezzel kiküszöbölhetjük ezt a kellemetlen jelenséget.

Azt gondolod, hogy a reggeli kávé nélkül képtelen lennél elindulni otthonról?! Nem is olyan biztos! Ha már régebb óta vagy ennek a megszokásnak a rabja, elképzelhető, hogy jobban élénkít a placebo hatása, mint maga a koffein. Ugyanis, sokan úgy érzik, hogy már amikor az első kortyokat isszák, mintha azonnal élénkebbek lennének, pedig valójában a koffein képtelen másodpercek alatt kifejteni a valódi hatását.

Az elvárásainknak és a világról alkotott elképzeléseinknek hatalmas szerepe van a gondolkodásunkban, ezért ha meggyőződésünk, hogy márpedig a kávé illatától felébred az elménk, nagy eséllyel ez így is fog történni.

Személyes kis rituáléi,

még azoknak is vannak, akik határozottan állítják, hogy nem szabad a megszokások rabjaiként élni. Biztonságérzetet keltenek bennünk az olyan alkalmak, amik előre kiszámíthatók, ettől úgy érezzük, hogy egyfajta megnyugtató állandóság van folyamatosan változó és feszültségektől teli életünkben. Egy ilyen pillanatra tökéletes lehet naponta egy 10 perces reggeli kávézás, amikor átgondolhatjuk az aznapi teendőket és felkészíthetjük magunkat a ránk váró feladatokra.

Az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet, hogy élményeinket és életünket másokkal megosszuk. Nagyon meghitt hangulata van az olyan reggeleknek, amikor szeretteinkkel együtt indíthatjuk a napunkat, egy kis reggeli nevetgélés biztosan megalapozza majd a jó hangulatot a nap folyamán. Hiszen ki is tudna úgy morcosan elindulni otthonról, amikor együtt kávéztunk a verandán egy nekünk kedves emberrel?

De mind hiába…

Még ha pontosan tisztában is vagyunk reggeli kávé-függőségünk okaival nincs semmi, amivel pótolni tudnánk ezt a különleges és meghitt hangulatú szokásunkat. Akár egyedül, akár társaságban mindannyian tudjuk, milyen felemelő érzés, amikor az első korty forrósága átjár bennünket és abban a pillanatban tudjuk is már: „Ma semmi sem lehetetlen!

Kávéfüggő vagy? A nap 24 órájában eszedbe jut a kávé? Ne csak gondolj rá, olvass is róla!

Forrás/ Fotó: www.bigstockphoto.com