Legyél te az idei nyár legmenőbb baristája!

Legyél te az idei nyár legmenőbb baristája!

Mit szólnál, ha te lehetnél a társaság legjobb baristája?

Nem telhet el úgy feletted a nyár, hogy nem csináltál valami szórakoztatót. Mondjuk nem lett belőled a társaság legjobb baristája, és nem nyűgözted le a barátaidat egy szuper tejhabszoborral vagy egy öntött szívvel. Ugye milyen menő lenne, ha egy nyári csajos buli után te dobhatnád fel a reggeleket?

A kreatív kávékészítés nem csak a kávézókban létezik; könnyedén a konyhádba varázsolhatod, csak egy kis ügyesség és némi felkészültség kell hozzá. Aztán váratlanul azt veszed észre, hogy tejhab nyuszit készítesz egy tikkadt nyári reggelen a jegeskávé tetejére. De még a párodat is meglepheted egy szivecskés espresso kávéval, hogy kifejezd felé a szeretetedet. Mindehhez a Szeretem a kávét c. könyv az egyik legjobb megoldás; részletesen, a saját tempódban haladva lesheted el a baristák minden titkát.

A könyv először az alapokra tanít meg; hogyan főzz finom presszókávét és hogyan gőzölj tökéletes állagú tejhabot. Ha a kávé túl híg, a tej meg buborékos és sűrű, akkor hiába is próbálkozol, mert a latte art nem lesz a barátod. Így ne legyél rest magadba szívni az alaptudást, még akkor is, ha először csak legyintesz irányába – később rá fogsz jönni, hogy bizony fontos!

Stencilek

Miután begyakoroltad a kávékészítés technikáját, jöhetnek a stencilek. Ez a legegyszerűbb módja a kávé díszítésének; így különböző ízű porokkal fűszerezheted meg a kávé élményt. Ráadásul, ha elég kreatív vagy és szívesen ügyeskedsz, stencilt még magad is készíthetsz – a könyv erre is kitér.

Tudtad, hogy nem mindegy, milyen porral díszíted az adott kávét? Bizony, egy lattéhoz a kakaó és az égetett cukor dukál, ám ezek közül csak a kakaó jöhetne szóba például egy forró csoki esetén. Ez utóbbihoz a citrushéj és a cayenne-bors való még.

Ha megtanultad a stencilek használatának minden csínját-bínját, jöhet a következő szint; a szabadkezes öntés. Csodálatos mintákat lehet létrehozni azzal, ha a tejet a megfelelő módon öntöd a kávéba. Azt már megtanultad, hogy elsősorban jó alapanyagokra van szükség, aztán egy kis kézügyességre. Gyakorold be jól az alapmintákat – szív, csíkos szív, rozetta, egyszerű tulipán, összetett rozetta, hattyú, koszorú, szívmedál –, majd fejleszd magad és kombináld őket tetszésed szerint, vagy találj ki újakat!

A latte art következő állomása a rajzolás, amihez be kell szerezned néhány hosszú, hegyes végű pálcikát, valamint egy csőrös, összenyomható tartályt, amiből kinyomhatod a csokoládé– vagy a karamellaöntetet. A rajzolásnál már tényleg csak a saját képzeleted szabhat neked határt!

 

Rajzolás

A habszobrászat fortélyainak elsajátításához először meg kell tanulnod elkészíteni a tökéletes habot. Ezt némi gyakorlás és számos izgalmas, kreatív óra követi. De megéri, hiszen nincs is annál aranyosabb dolog, mint amikor egy nyuszi integet neked a reggeli kávédból.

Ez a színes, olvasmányos és szórakoztató könyv képekkel és leírásokkal mutatja meg neked az igazi latte artot, a baristák titkait. A feladatok között bolyongva vicces képekkel és idézetekkel is találkozhatsz.

Még a nap is szebben indul egy olyan reggeli ital mellett, amit te díszítettél, úgyhogy jó szórakozást, jó tanulást és ne feledd, „minden sikeres ember mögött rengeteg csésze kávé áll.”

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között