Lehet park egy ipari területen? Párizsban nagyon is!

park

Lehet park egy ipari területen? Párizsban nagyon is!

Coulée verte René-Dumont park

Egy régi, feleslegessé vált vasútvonal mentén, Párizs 12. kerületében alakították ki ezt a nagyjából 5 km hosszú zöldövezetet. Egy tökéletes városi oázist. A Coulée verte, vagyis zöld pálya tulajdonképpen egy magasan fekvő park, egy olyan élményt nyújtó természeti környezet, amely az elavult vasúti infrastruktúra, a régi, megszűntetett Vincennes-i vonal helyére épült a város belső részén. 1993-ban nyitották meg.

A sétálható, túrázható, kerékpározható káprázatos zöld területen kívül kiváló minőségű kézműves üzletek sora is található a sétány részét képező 10 méter magas Viaduc des Arts-on. A viadukton néhány zárt szakasz, alagút is található a kiváló panorámájú nyílt szakaszok között. Innen remek élmény a szemünk előtt fekvő város.

Más elhagyott vasútvonalakat is parkokká  és utcákká alakítottak át, de ez volt az első olyan zöld terület, amelyen egy megemelt viaduktot is építettek.

 

André Citroën park

1992-ben hozták létre egy egykori Citroën gyár helyén ezt a modern, kreatív és nagyon egyedi parkot, mely egyébként az egyetlen olyan a francia fővárosban, amely közvetlen kapcsolatban van a Szajna partjával.

1915-ben André Citroën a Szajna partján építette gyárát; ahol az 1970-es évekig működött. Az ipari létesítmény helyén jelenleg működő csodálatos parkot az 1990-es évek elején a francia tájépítészek tervezték.

A központi részt egy téglalap alakú, körülbelül 273-85 méter nagyságú gyepre építették két üvegházhatású pavilonnal, melyekben egzotikus és mediterrán növények élnek. A parkban táncoló szökőkutakkal borított terület,  egy monumentális csatorna ,a “Jardin des Métamorphoses” és fényvisszaverő medence is található. A mozgásban lévő kertben a növények a különböző szélsebességekre reagálnak.

Az ún. hat soros kert mindegyikéhez valamilyen fém, egy bolygó, a hét egyik napja, a víz egyfajta állapota és egyfajta érzékelés társul.

  A kék kert: réz, Vénusz, péntek, eső és a szaglás,

  A zöld kert: ón, Jupiter, csütörtök, forrásvíz és a hallás,

  A narancssárga kert: higany, Merkúr, szerda, patakok és az érintés,

  A piros kert: vas, Mars, kedd, vízesések és ízlés.,

  Az ezüstkert: ezüst, a Hold, hétfő, a folyók és a látvány,

  Az aranykert: arany, a Nap, vasárnap, párolgás és a 6. érzék.

A fehér kert és a fekete kert (1 és 2 hektár) elkülönül a park fő 11 hektáros részétől.

Az időjárástól függően a park területén még a Ballon de Paris hőlégballont is ki lehet próbálni, amivel egy 10 perces utazás során 300 méter magasságból lehet megcsodálni Párizst.