Mennyit számít mások véleménye?

mások véleménye

Mennyit számít mások véleménye?

A magabiztosság nem az, hogy ‘szeretni fognak’. Hanem az, hogy ‘nem baj, ha nem szeretnek’. Azt kívánom bárcsak előbb rájöttem volna erre. Annyi szorongást, stresszt és félelmet spóroltam volna vele. Kiskorom óta minden lépésemnél az első gondolatok közt fordult meg a fejemben: vajon mit gondolnak majd a többiek?

Vajon mi lehet majd mások véleménye? És ne legyen félreértés, itt nem azokról beszélek, akiket szeretek, vagy akik jót akarnak nekem, ezért megmondják, ha hibáztam és próbálnak segíteni, hogy kijavítsam a dolgokat. Azokról az emberekről beszélek, akik úgy ítélnek el, hogy nem is ismernek.

 

Mennyit számít mások véleménye? Nos, sokáig tartott rájönnöm, hogy ezeknek az embereknek nem másokkal van problémájuk, hanem magukkal. Nem elégedettek az életükkel, ezért ők csak akkor boldogok, ha sikerül téged lerántaniuk a saját szintjükre. Te éled az álmaikat, te értél el mindent, amit ők soha, bár szerették volna. Nem utálnak téged, hanem saját magukat, mert te pontosan annak vagy a tükörképe, amivé ők szeretnének válni. Mert van benned valami, ami bennük nincs meg. Azért terjesztik azt a sok pletykát, mert igazából lenyűgözöd őket, és félnek, hogy más is csodálni fog téged. A hátad mögött beszélnek, és tudod mi a leglényegesebb? Hogy mondhatnak akármit, akkor is a hátad mögött vannak. Bárki, aki le akar téged húzni már alattad van. Talán ha olyan keményen dolgoznának amennyit köpködni tudnak, már rég előttünk lennének. De valószínűleg ezt sosem tudjuk meg.

Mondom mit kell tenned ahhoz, hogy soha az életben ne érjen téged kritika:

semmit. Ne csinálj semmit. Ne mondj semmit. Legyél semmi. Mert amint bármit csinálsz vagy mondasz, a kéretlen vélemények jönni fognak. Ha a jobb lábadra állsz azért, ha meg a bal azért. Ha már így van, akkor állj arra a lábadra, amelyikre szeretnél. Vagy ülj le. Feküdj vagy fuss. Te döntöd el, senki más.

Egy ideje már nem is magyarázkodom. Az emberek elítélnek, nem azért mert adtál rá okot, hanem mert ők így döntöttek. Nem tartozol magyarázattal senkinek. Mellesleg nehéz meggyőzni egy olyan embert bármiről, aki nem hajlandó engedni a saját véleményéből. Hagyd csak. Ítéljenek el. Értsenek félre. Hadd pletykáljanak. Amit ők gondolnak rólad nem a te dolgod. A véleményük kifizeti a számláidat? Etet téged? Esetleg gondoskodik rólad? Bárcsak.

Az ördögi kör. Önmagad adod, jönnek a vélemények. Túl ilyen vagy meg túl olyan. Kicsit visszafogod magad, felvizezett, megtompított karakterrel folytatod az életed. Elhallgattak a kritikák? Nem. Csak változtak, mert te is változtál. Érted már? Nem tudod kikerülni a kéretlen véleményeket, akkor miért ne adnád önmagad?

A legjobb és egyetlen, na meg a nem büntetendő módszer az ilyen emberek ellen: önbizalom.

Válj olyan biztossá magadban, hogy senki viselkedése, véleménye vagy elutasítása ne bizonytalanítson el. Ugyanis ahhoz, hogy téged egy kéretlen vélemény megsértsen, először adnod kell erre a véleményre. Ha ez nincs így, mondhatnak akármit, nem jut el hozzád. Tudd mennyit érsz. Ezt senki más nem határozza meg, csakis te. És ne feledd: csak azért mert valaki nem képes látni az  értékedet, az nem csökken. Fogd fel így: van, hogy néhány csomagot rossz helyre küldenek ki, és ott nem tudnak vele mit kezdeni. Mindeközben, aki a csomagot rendelte minden nap az ablaknál ül arra várva, hogy megkapja.

És remélem egy nap, amikor majd lehetőséged lesz ugyanúgy bánni velük, ahogy ők tették veled, inkább elsétálsz.

További cikkekért keress meg alábbi elérhetőségeimen

Instagram: https://instagram.com/makeupbyviviberenyi?igshid=15taslmhi6vim
Blog: vivienberenyi.com
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCHaeiadrMoHFCj1bUBwCqPA