Mi baj van Drágám? – Semmi! – A leggyakoribb játszma egy párkapcsolatban

mi baj

Mi baj van Drágám? – Semmi! – A leggyakoribb játszma egy párkapcsolatban

 – Valami baj van?… – kérdezi a férfi óvatosan.
– SEMMI – érkezik a nőtől vészes gyorsasággal a válasz.

Ismerős szituáció, igaz? Talán nincs ember, aki ne vett volna már részt párjával hasonló játszmában. Merthogy ebben az esetben erről van szó. Kőkemény játszmáról, mely, ha gyakran ismétlődik különféle szituációkban még a legerősebb kapcsolatot is komolyan kikezdheti.

De miért tesszük ezt egymással? Miről is van szó itt valójában?…

Induljunk ki abból, hogy a nőnek elementáris igénye van egy kapcsolatban arra, hogy szeressék, törődjenek vele, figyeljenek rá, s mindezt társa számtalan módon be is bizonyítsa. Ezért van, hogy mi nem elégszünk meg azzal, hogy olykor párunk valahogy, a maga félszeg módján kifejezésre juttatja – mondjuk azzal, hogy leviszi a szemetet, vagy elvégzi a ház körüli dolgokat, netán elviszi autónkat a szervízbe – szeret bennünket. Nem, nekünk ennél sokkal direktebb közlés kell. Direktebb és intenzívebb. Sokszor, sokféleképpen szeretjük hallani, fontosak vagyunk és szüksége van ránk a másiknak. Ilyenek vagyunk mi nők, érdemes nekünk is és persze a férfiaknak is megbarátkozni ezzel a gondolattal.

És persze ugyanez a helyzet a konfliktusok kapcsán is. Intenzív figyelemre vágyunk, s ezért bizony hajlamosak vagyunk játszmázni is. Pedig bár ne tennénk!!!
Mert a fenti szituáció tényleg nagyon mérgező lehet egy párkapcsolatban. Több okból is.

A férfi általában kevéssé képes érzékelni, ha valami bajunk van. Sajnos ez a helyzet, kutatások bizonyítják, hogy az érzelmek különféle megnyilvánulásait a férfiak csak csekély mértékben képesek felfedezni egy ember arcán. Így egy nő arcán is. Még akkor is, ha szeretik éppenséggel azt a nőt. Ezért, amikor mi durcázunk valamiért és párunk megkérdi, mi a baj, az tőle a lehető legtöbb, sőt, erőn felül is teljesít, mi azonban ezt nem vesszük komolyan, s így jöhet a válasz, félvállról, a semmi szócska, mely csak tovább görgeti a bonyodalmakat.

Két lehetőség van ugyanis ebben a helyzetben:

1. 1. A férfi – ki másból, mint magából kiindulva – azt gondolja, hogy tényleg semmi gond sincs, hiszen őt általában, ha kérdezik, akkor megmondja, mi a baj, egyébiránt pedig miért is feltételezné, hogy párja nem tiszteli meg a kérdéséhez hasonló nyílt és egyenes válasszal. Tehát megnyugszik, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van, ezért nem is firtatja tovább a dolgokat. Ettől kezdve a nő – stratégiai szempontból már hátrányban van – ha szeretné, hogy tényleg szó essen a problémáról, már neki kell kezdeményeznie, s párja jogosan védekezhet, hogy ő bizony már előbb rákérdezett arra, van-e itt valami valójában. Kész, máris nagyobb lett a baj!!!!

2. A férfi, lehet, hogy sejti, hogy párja durcázik és morog, megint csak magából indul ki. Arra gondol, hogy neki is sokkal jobb és építőbb tud lenni, ha békén hagyják, amikor valami bántja, így ő is ezt teszi párjával, otthagyja, amit a nő úgy értékel, hogy „Na ez a gazember meg csak hagyja, hogy főjek a levemben!”

lIyenkor ugyanis a kommunikációja mögött valójában az a vágy van, hogy „Hallgass meg, hallgass meg, s legyél nagyon kíváncsi a problémámra!!! Kérdezd meg többször is, mi a gond, s ha érzem, igazán kíváncsi vagy rám, majd válaszolok és megbeszéljük a dolgokat.

Csakhogy a fenti okok miatt erre, ezen a ponton többségében már nem kerül sor. Ott marad a probléma, megoldatlanul, nem megbeszélve, hanem a szőnyeg alá söpörve, hogy aztán egy későbbi veszekedés folyamán alattomosan elő lehessen bányászni és fegyverként használni egy teljesen más szituációban. És persze ennek sem, mint ahogy a fent említett szituációnak sem lesz semmi, de semmi értelme.

Bátran állítom, ez a játszma az egyik legveszélyesebb a párkapcsolatokban, s előszeretettel gyilkolásszuk vele a másikat, ám az a gond, hogy ezzel magunkat is, mert életünk egyik legfontosabb részét, magánéletünket tesszük élhetetlenné ezáltal.

Bús Tímea,
életvezetési coach, párkapcsolati szakértő
A Duals Társkereső Iroda vezetője

www.duals-tarskereses.hu
www.bustimeacoach.hu

Kép forrása: www.bigstockphoto.com