Mi a cascara? Hol kapható?

Mi a cascara? Hol kapható?

Ahogy hazánkban is egyre nő az igény a különleges kávékra, úgy találhatjuk meg a kávékhoz szorosan kötődő egyéb ínyencségeket a piacon. Ilyen a cascara is.

 

Mi is az a cascara?

A cascara spanyol eredetű szó, jelentése héj vagy maghéj. Magyarul kávégyümölcs tea vagy kávécseresznye tea néven is szokták említeni.

A cascara tulajdonképpen szárított kávécseresznye. A kávébabokat gyümölcshús veszi körül, mielőtt előkészítik pörköléshez. Amikor a kávébabokról eltávolítják a gyümölcshúst, egyes esetekben nem dobják ki a gyümölcsöt, hanem kiszárítják. Ezt később teaként elkészítve fogyasztják.

Valóban kávé íze van a kávégyümölcs teának?

Meglepő módon a cascara ízére nem jellemző a kávéíz. Jóval kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé. Cukor nélkül is kellemes. Színe sötét vöröses. Gyümölcsteaként tökéletesen megállja a helyét.

Hol kapható kávégyümölcs tea (cascara)?

Ha kávégyümölcs teára fáj a fogunk, bizony kicsit keresgélni kell. Nálunk, Magyarországon még nem annyira elterjedt, legalábbis az én tapasztalatom ez. Viszont érdemes kipróbálni és megkóstolni. Nekem ízlett.

 

A felhasználási javaslat szerint nagyjából 3 dl, kb. 95 ˚C-os vízhez 2-3 teáskanálnyi cascara-t tegyünk. Majd hagyjuk állni 4-5 percig. Néha kavarjuk meg egy kicsit. Ezt követően szűrjük le, és már fogyasztható is a kávégyümölcs tea.

Igazából én le sem szűrtem a teát, mert a cascara leült a kancsó aljára, így könnyen kiönthettem magamnak a teát egy csészébe.

Próbáld ki te is!

Forrás: https://legjobbkave.hu/

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Strifler Anita