Mi tudjuk, hova kirándulsz idén ősszel

Mi tudjuk, hova kirándulsz idén ősszel

5 hazai hely, ahova, ha kirándulsz, nem bánod meg

Sokáig nem szerettem az őszt. Néhány éve azonban átértékeltem a vele való kapcsolatomat, mert megláttam a benne rejlő számtalan lehetőséget. A nyári hőség után, ahogy már újra levegőhöz lehet jutni, és nem égek el spontán abban a pillanatban, hogy kilépek a házból, nekem rögtön megnő az utazási kedvem. Olyan vagyok, mint tavasszal, folyton csak mennék. Ha te is a túraútvonalakat lesed, amint a naptár szeptemberre fordul, készíted a bakancsot, és azt tervezed, hogy hova kirándulsz, akkor van egy jó hírem. Újabb öt helyet firkanthatsz fel az őszi bakancslistádra. Kávét a termoszba, és indulhat az utazás.

1, Gemenc

 

A gemenci erdő nem csak hazánk, hanem Közép-Európa legnagyobb összefüggő ártéri területe. A vadregényes táj minden évszakban tartogat látnivalót az ide látogatóknak, ősszel azonban egy igazi különlegességgel készül. Augusztus végétől október elejéig tart a gímszarvasok násza. Ilyenkor az erdő érzékiségtől hangos, szó szerint, hiszen csendjét szarvasbőgés veri fel. A terület a vadászati szezon miatt korlátozottan látogatható, de szervezett túrákon az erdő vadjainak nyomába eredhetsz, kisvasúttal vagy lovasfogattal.

2, Balaton-felvidék

A Balaton környékére nem csak nyáron érdemes utazást tervezni. Ha úgy érzed, hogy ideje kivenni egy hosszabb kávészünetet, vár a magyar Toszkánaként is ismert Káli –medence. Mindjárt le is cserélheted a habos kávédat egy pohár olaszrizlingre vagy furmintra, ami csak a káli körzetben terem. A borfajtákkal történő ismerkedés után, ne felejtsd el végiglátogatni a terület kis falvait, pl. Köveskált, Kővágóörsöt vagy Szentbékállát, ahol megtapasztalhatod a magyar mediterrán életérzést. Ha a reggeli presszó után sok benned az energia, remek túraútvonalakon használhatod fel azt. Akár gyalogosan, akár kerékpárral indulsz útnak, biztos, hogy egészen különleges élményben lesz részed. Szent-György hegy, bazaltoszlopok, források és várromok, csak hogy néhányat említsek azok közül, amit a Balaton- felvidék adhat neked. Figyelem! Ide látogatni szigorúan csak saját felelősségre és minimum három napra érdemes. Ha utána te is házat akarsz majd venni a szőlőhegyen, ne lepődj meg.

3, Cuha- völgy

Ha a Rám-szakadéknál már nagyobb kihívásra vágysz, érdemes egy kicsit távolabb utazni. Pakolj be a táskádba néhány kávés süteményt, szükséged lesz rá, hiszen a Bakonyban közel 4 km hosszú túraútvonal vár a Cuha patak völgyében. Ha a kényelmesebb megoldások híve vagy, akkor ezt az utat megteheted akár kisvasúttal is, melynek útvonalát az egyik legszebbnek tartják Magyarországon. Ha a koffein még nem pörgette fel eléggé a pulzusodat, akkor egy kis extra izgalmat ajánlok figyelmedbe: a völgy végén található Betyárpamlag-barlang, a hírhedt betyár, Savanyú Jóska búvóhelye volt.

4, Hortobágy

A vonuló darvak V betűje az őszi égbolt egyik meghatározó eleme. A Hortobágyi Nemzeti Parkban közelről figyelheted meg ezeket az állatokat. A látogatóközpontban kiállítások, ismeretterjesztő előadások, és a Darufesztivál keretein belül gasztronómiai különlegességek várnak. Ami biztos, hogy a büfében majd extra adag hosszú kávét kérj, hiszen a szervezett túrákat a madarak vonulásához igazítják, vagyis a hajnali kihúzás és az esti daru les közül választhatsz.

5, Őrség

Hazánk nyugati vége sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen az Őrség erdői szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, ahogy az ősz színeibe burkolóznak. Ha igazi vidéki romantikára vágysz, a Káli medence falvaihoz hasonlóan, az Őrség szerei (dombhátakra vagy domboldalakra települt kis házcsoportok) is tökéletesen alkalmasak arra, hogy kizökkentsenek a mókuskerékből. A domboldalak és patakok között garantáltan elfelejted a mindennapi stresszt. Érdemes meglátogatni a Szalafőn található pityerszeri falumúzeumot, gombászás közben pedig rengeteg egészséges finomságot gyűjthetsz be.

Forrás / Fotó: hnp.hu, www.turautak.com, turizmus.gemenczrt.hu, welovebalaton.hu,origo.hu,

www.bigstockphoto.com

Szerző: Köles Hajnalka