Miért isznak az olaszok eszpresszó előtt vizet?

Miért isznak az olaszok eszpresszó előtt vizet?

Mosd le az ízlelőbimbókat az eszpresszó előtt!

Mikor érdemes vizet innunk a kávéhoz? Eszpresszó előtt vagy után? Tény, hogy sok helyen nem adnak vizet a habzó fekete mellé, pedig a víz szerepe elengedhetetlen a kávézási élményeinkhez.

A legtöbben úgy vagyunk vele, hogy ráér a pohár vízzel gargalizálni kávé után. De vajon jól van ez így? Miért olyan fontos, hogy vizet kapjunk kedvenc forró lélekmelegítőnkhöz? Különös észrevételt tettem a minap, mikor csendesen kávézgattam egy kis kávézóban. Kikértem egy feketét és nem kaptam hozzá vizet. Jeleztem ezt a roppant nagy hibát a felszolgálónak, aki máris intézkedett. Közben rájöttem, hogy minek ez a cirkusz a vízzel, hiszen otthon jóformán nem is iszom vizet a kávéhoz. Öreg hiba!

Élettani érvek a víz mellett

A nagy kérdés, hogy miért olyan fontos vizet innunk a kávéhoz? És előtte vagy inkább utána igyuk? Ez a fajta hagyomány Ausztriában terjedt el, ahol kis fémtálcákon szolgálták fel a kávéhoz tartozó vizet. Feltehetően ez azért volt szükségszerű, mert az 1600-as években a kávé savassága nem volt annyira köszönőviszonyban a gyomorral. Bármennyire is imádjuk a nedűt, régen nem volt az a háborítatlan gasztronómiai élvezet, mint ma. Az olasz sarki kocsmákban lévő fekete dolga az volt, hogy erős legyen és fanyar. Feladata: hogy minél előbb felébresszen minket a reggeli kómából. Így az „erős fekete leves” keserű, kellemetlen ital volt. A víz némileg enyhítette és élvezhetővé tette a kávézási szokásokat.

Talán a legismertebb ok, amiért tudjuk, hogy vizet kéne innunk kávézás után, az az, hogy a koffein rút vízhajtó. Nedű, hogy lehetsz ennyire mocsok? És mint ilyen fontos ásványi anyagok és vitaminok is távoznak a szervezetemből általad, ráadásul szárítasz. A szájpadlásomban lévő enyhe száraz érzés a te műved! Ez valóban akkorra nagy probléma? Amennyiben be tudunk telni módjával kedvenc fekete kávénkkal, addig nem lehet gond. Nem fogunk száraz kóróvá aszályosodni napi egy-két csészétől. A víz viszont remekül semlegesíti ezt a kis száraz érzést. Na, és a higiéniai tényezők?

Jó-jó, jó a latte,de…

Éreztük már, hogy kedvenc kávézónkból kilépve máris a tic-tacért túrtuk a táskánkat? Mi ez az íz? Hát a maradék kávéaroma a szánkban, mi más? Sokan szerethetjük az utóízt, azonban van, akit kimondottan zavar a szájüregben megmaradt kávé illat. Ez a megoldás az olaszok szerint egyszerűbb, mint gondolnánk: víz! Jó magam jobb szeretem, ha pár korty víz semlegesíti a durva kávés leheletemet. Sosem lehet tudni, hogy a délután folyamán kihez kell közel hajolnom munka során és nem feltétlenül szeretném, ha tudná a reggeli étlapom menüjét pusztán a szájszagom alapján. Ezért mindig kortyolok pár vizet hozzá, ez némiképp közömbösíti az illatot.

Miért jó, ha vizet iszol kávé előtt?

Mivel legtöbben kávéimádók vagyunk ma már nem feltétlen a hajnali ébresztőnek isszuk a kotyogóst, hanem mert szeretjük. És egy mindenre elszánt embernek nem okoz gondot gyorsan találni is egy kávézót munkába menet. Isszuk, mert kellemes, isszuk, mert megszoktunk, nélküle nincs élet. Már nem förtelmes, nem keserű. Élvezni akarjuk. Miért szükséges akkor a már amúgy is fenséges feketénkhez vizet innunk?

Garantált ízlelőbimbó tisztító! Kedvelt presszónk gasztronómiai élvezetekhez akar minket juttatni, hát tisztítsuk meg előtte az utat és öblítsük ki szánkat pár korty hideg vízzel, készítsük fel nyelvünket a forró mámor befogadására. Tulajdonképpen megfürdetjük vele nyelvünket, a megfelelő aromák így tovább érződnek. Az olaszok így adják tiszteletüket a jó presszónak. A víz által képesek valóban a kávé ízére fókuszálni.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Porcza Bíborka