Mihez kezdjünk, ha kávénk a blúzunkon vagy a szőnyegen köt ki?

kávé

Mihez kezdjünk, ha kávénk a blúzunkon vagy a szőnyegen köt ki?

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a reggeli rohanásban épp csak egy másodpercre kikapcsolt az agya és kávéja részben a frissen vasalt blúzán, részben a szőnyegen kötött ki.

Az ébredéshez sokunknak kétségbeesetten szüksége van egy erős feketére. Ami ugyan pillanatok alatt hat és beindítja a napunkat, azonban a reggelekhez a rohanás is hozzátartozik. így természetes, hogy ilyenkor néha kisebb balesetek is történnek a konyhánkban.

Ha szerencsénk van, a kávéscsészét elsodorva csak összekenjük ruhánkat, de legalább nem dől ránk a forró kávé és nem a konyhakövön pattog, majd törik atomjaira imádott csészénk. Valamilyen fizikai törvényszerűségből eredően a kiboruló kávé mindig hatalmas területet borít be. Még akkor is, ha el tudjuk kapni a csészét és akár még a fele meg is marad benne.

Szinte biztosra vehetjük, hogy nem csak a kő lesz kávés, de a nappali szőnyegére (netalántán a kanapéra) is kerül belőle. Esetleg még a falon is keletkezik némi minta és ez persze akkor történik velünk éppen, amikor már felöltöztünk és lassan indulnunk kellene.

Mit is kezdjünk hát a friss kávéfoltokkal?

Elsőként óvatosan szedjük össze kávéscsészénk romjait. Ezt érdemes vastagabb gumikesztyűben végezni, nehogy megvágjuk magunkat.

Ezután érdemes a szőnyeggel kezdeni a takarítást, ugyanis általában itt keletkezik a legnagyobb kár. Ennek a legnagyobb az értéke és ebből tudjuk a legnehezebben eltávolítani isteni kávénk maradványait.

Érdemes gyorsan rászorítani minél több papírtörlőt, ezek nagyon jó nedvszívók és viszonylag sokat fel tudnak szívni a szőnyeg szálaiból még azelőtt, hogy kávénk teljesen bejutna a szálak mélyére.

Nagyanyáink szerint a szőnyegre, kanapéra került friss kávéfolt ellen sós vízbe mártott ronggyal, szivaccsal vehetjük fel a harcotlegkönnyebben.

Egy tálkába vizet kell önteni, ebbe jön a só. A szivacsot belemártva, némileg kinyomkodva kezdjük felitatni a foltot, majd a szivacsot kicsavarva újra kezdjük a folyamatot mindaddig, míg el nem tűnik a paca.

Ezzel párhuzamosan foglalkozhatunk ruhánkkal is, a szőnyeghez előkészített sós víz blúzunkon is segíthet. Folyó víz alatt kicsit nyomkodjuk ki a kávéfoltot, majd áztassuk be a sós vízbe a maradékot. Ha tejeskávét borítottunk ki, akkor jó hír, hogy a tej némileg segít a beszívódás lassításával, egy másik ősi módszer szerint egyenesen tejbe kell áztatni a kávéfoltokat és kb. 30 perccel később már csak át kell öblítsük ruhánkat.

Ha szerencsénk van, a falra került kávé maradványt egy enyhén mosogatószeres, kinyomkodott szivaccsal le tudjuk szedni anélkül, hogy sérülne a festésünk. Érdemes ezt is gyorsan megejteni, mert a kávé zsiradéktartalma teljesen beszívódva nagyon rondán tud kinézni, amit már sokkal nehezebb megszüntetni.

Ha mindezt megtettük, már csak a kőre került folyadékot kell felszednünk papírtörlők segítségével, majd áttörölni, felmosni az adott területet.

Mi a helyzet, ha muszáj rohannunk és így már a beszáradt kávéfoltokkal kell felvegyük a harcot?

A sós víz itt is segíthet még, illetve a tejes ázatásra is sokan esküsznek. Van egy harmadik természetes módszer: a glicerin alkalmazása.

Ezt már beszáradt kávéfoltokra is javasolják. A glicerint egy rongyra kell tenni és ezzel átdörzsölni a foltot. Ez egy alkoholféleség, mely jól keveredik vízzel is. Gyógyszertárban, drogériákban szerezhető be.

A tejet azért a szőnyegek és kárpitok esetében nem alkalmaznám, ezekből ugyanis nagyon nehéz lenne kiöblíteni, így később már nemcsak a kávé, hanem a tej okozta károkkal is szembe kellene néznünk.

Ha a hagyományos módszerek csődöt mondanak a beszáradt foltokra többféle folttisztító szert is vásárolhatunk a boltokban.

Vannak por állagúak (ezeket általában vízben kell feloldani) és folyékony folttisztítók is. Gondosan olvassuk el a gyártó használati útmutatóját és mindig vegyünk fel gumikesztyűt használatuk előtt. Mindig végezzünk próbát egy kevéssé látható részen, nehogy a vegyszer károsítsa kárpitunkat. A reklámok csodákat ígérnek, a valóságban azonban ne számítsunk néhány perc alatt eltűnő foltokra, szerencsés esetben azonban néhány kezelés után valóban megszabadulhatunk a kávéfoltoktól.

Folttisztítók alkalmazása esetén mindig érdemes alaposan eltávolítani a folttisztító szerek maradványait is, ezek ugyanis irritáló hatásúak is lehetnek.

Profi folteltávolítás: segít a szőnyegtisztító gép

Ha nem volt olyan szerencsénk, hogy némi sós víz segítségével sikerült helyrehoznunk drága szőnyegünket, és glicerin sem segített, vagy eleve nem is mertünk házi módszerekkel próbálkozni, és drága, de kockázatos vegyszerekkel sem értünk el valódi eredményt, akkor nincs más lehetőségünk, mint elővenni a profik módszerét: takarítógépet kell használnunk.

A szőnyeg- és kárpittisztító gépek komoly fegyverek a foltok ellen. Tartályukba a víz mellé tudjuk adagolni a speciális folttisztító szereket, melyekre garanciát vállalnak a legtöbb felület esetében. A folyadékot mélyen be tudjuk juttatni vele a szövetek szálai közé majd rövid idő után vissza is tudjuk szívni vele a szennyezett vizet.

Ha szükséges, korlátlanul ismételhetjük a lépéseket, mégsem áztatjuk át teljesen szőnyegünket, miközben abban is biztosak lehetünk, hogy nem marad benne semmi sem beledőlt kávénkból, tökéletesen átmossa azt. A folt tisztítását követően érdemes az egész felületen végigmenni, ha már úgyis dolgozunk vele, egyidejűlegmakulátlanul tisztává varázsolhatjuk az egész szőnyeget vagy kanapét is csekély energia ráfordítással. Így akár még jól is kijöhetünk a kávékidőlés bosszúságából.

A profi szőnyegtisztító gépek igen drágák, egy-egy folttisztítás miatt nem igazán érné meg venni egyet. Jó alternatíva ilyenkor a szőnyegtisztító gép kölcsönzése. Vannak cégek, akik akár házhoz is hozzák, majd munkánk végeztével el is viszik a tisztítógépet.

Forrás: https://legjobbkave.hu/

Képek: www.bigstockphoto.com