Mindennapi doppingszerünk add meg nekünk!

Mindennapi doppingszerünk add meg nekünk!

A kávé a legnépszerűbb doppingszerünk?

Gondoltad volna, mind használunk valamilyen élénkítőszert reggel? Az ébredést követő napindító kávéd már-már rituálénak számít. Kedvenc doppingszerünk rossz időben való fogyasztása azonban nem szolgál ébresztőként. Elmondjuk, miért!

A Dalai Láma szerint nem mindegy, hogy reggelente mi befolyásolja a reggeli készülődésedet. Hát a kávéfogyasztás. Mi más? Te sem a pacsirta típusú emberek közé tartozol, ugye? Ha reggelente zombi üzemmódban kelsz, és úgy érzed, rajtad csak egy feketekávé segíthet, ne izgulj, nem vagy egyedül. A kávé a legolcsóbb módszer a koncentrációd növelésére. Jobb, mint a csoki! Talán nem is tudsz róla, de doppingolsz, amikor a feketét megiszod. Egy bögre kávé és úgy érzed, beindul a napod. Csak nem rögtön ébredés után. És nem a presszótól.

Kávé, mint forró téma

Na jó, de azért reggel egy szál cigivel, köntösben az erkélyen, kezedben a bögre kávéval… Van egy feelingje. Ám ettől nem leszel éberebb. Ha doppingszernek szeretnéd, mindenképpen délelőtt vagy ebéd után idd kedvenc lattédat. Persze reggel ébredés után lenne az igazi elfogyasztanod a kotyogóst, hiszen akkor keltél fel. Tudósok szerint azonban vannak időpontok, amikor a presszó megnyomja a teljesítőképességedet.

Vannak, akik élénkítő ital nélkül képtelenek végig csinálni egy napot. Ha nincs a reggeli dózis, jobb, ha hozzá se szólsz a lakótársadhoz. A legtöbb, amit tehetsz, hogy lefőzöl egy adag presszót, és egy bögrében kikészíted az asztalra, majd fedezékbe húzódsz. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik mégse kávéval ébrednek. Nem mindenki használja az élénkítő italt reggeli doppingnak.

Kávé nélkül te sem tudsz megszólalni reggel?

Ne becsüld alá magad, a szervezeted már akkor az ébredés folyamatában van, mikor még nem is csörgött a vekkered. Na igen, egy dolog felkelni, és egy másik ébren maradni, ugye? Márpedig kávéfogyasztás nélkül az nem megy. Pedig de. A szervezeted ugyanis magától képes egy adenozin nevű hormont termelni. Ha úgy jobban tetszik, hívd „természetes feketének”. Ez a hormon segít ugyanis abban, hogy ne aludj el napközben. A reggeli kávé viszont kioltja ezt a hormont a szervezetedben. De hát akkor mit tudsz tenni?

Kávézz 9-10 óra magasságában

Ha a csúcsra akarod juttatni magad, és most nem a paplan-akrobatikára gondolunk, akkor ilyen tájt érdemes doppingolni a kávéval. A jó időben elfogyasztott bögre kávé javíthat a sportteljesítményeden, a koncentrációdon, és segít elviselni a kibírhatatlan főnöködet.

Tornázz reggel

A reggeli koffein-ampulla nélkül nem látod magad előtt a napot? Nem is gondolnád, de egy reggeli kis átmozgatás jobban felébreszt, mint a latte. Persze könnyebb lefőznöd egy kotyogóst, mint edzőcipőt húzni és kimenni futni, vagy tornázni otthon egy 20 percet. Na ne! Az aztán tényleg időigényes! Pedig egy reggeli torna után tutira nem lesz szükséged napközben az élénkítő italra. Se délelőtt, se ebéd után, se késő délután. És nem azért, mert éppen leszokóban vagy, és hősiesen ellenállsz a csábításnak, hanem mert egyszerűen nem lesz szükséged rá. Nem beszélve arról, hogy dupla fordulatszámon fogsz pörögni.

Sétálj a szabad levegőn

Lehet, hogy nem vagy a reggeli edzés híve, semmi gond, ha nem tudtunk meggyőzni róla. De egy kis séta reggel a szabadban igazán frissítő, még egy kávéfogyasztónak is. Ha van kutyád, az még sokkal jobb! A házikedvenceddel való séta nagyon jó ébresztő, különösen, ha nagytestű a kutyád, azok igazán szeretik megrántani a pórázt. Mi is rázhatna fel ennél jobban? 🙂 És, ha még a Nap is süt, mi tartana vissza?

Menj el zuhanyozni

Szörnyen hangzik a hidegvizes zuhanyzás? Pedig könnyű ébresztő! Ne aggódj, gyorsan hozzászoksz a hideg vízhez! Garantáltan felpörögsz tőle és stressz csökkentő hatással bír. Ám, ha semmilyen módon nem bírod magad rávenni, hogy letusolj, öblítsd le az arcodat. A reggeli hidegvizes arcmosás csodát fog tenni a bőröddel, meglátod!

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Porcza Bíborka