Mit esznek a brazilok a kávé mellé?

kávé

Mit esznek a brazilok a kávé mellé?

Kávé mellé kávés süti? Hát persze! 

Ha a brazilokra gondolunk, eszünkbe jut előbb-utóbb a kávé is. (Férfiaknak lehet, hogy először a foci és csak a 2. helyen „kullog” a kávé?) Ők vajon mit eszegetnek a kávé mellé? Hát csokis-kávés kekszet!

 

Brazília a kávétermesztésben élen jár, azonban érdekes módon a kávéfogyasztásban már nem annyira. A finnek, skandinávok, hollandok sokkal többet kávéznak. Persze a brazilok által elfogyasztott mennyiség így sem mondható kevésnek, például jóval több, mint a magyaroké.

 

Náluk a kávézás, a kávézókba járás a tradíció része és maga a kávé viszonylag olcsó. Jóval gyengébb a kávéjuk erőssége, mint az olasz espressóé és nagyjából agyoncukrozva isszák. Már így is hozzák ki a kávézókban, bár mostanában már egyre több helyen külön adják a cukrot, így mindenki annyira édesíti, amennyire éppen szeretné. A cukor mellett gyakran kerül a kávéba még ez-az, például a cachaca, a híres nemzeti cukornádból készült alkohol. Na, így nem nehéz élvezni az életet! 🙂

Brazíliában a gyerekek is kávéznak, ők tejeskávét isznak, majd felnőve szépen hozzászoknak a feketéhez is. Felnőttként nem is „divat” tejeskávét inni, ezt gyerekes szokásnak titulálják, sőt, a gyerekes viselkedésre is a tejeskávé szót használják.

 

Édes kávé mellé pedig édes keksz jár! Nem biztos, hogy ez a legautentikusabb brazil keksz, elképzelhető, hogy más országok lakói „ragasztották” rá a benne levő kávé miatt a brazil elnevezést. De lényeg, hogy a ropogós, kesernyés kávészemek nagyon jól tudják ellensúlyozni a csoki édességét.

Igyál brazil módra kávét és egyél mellé brazil csokis kekszet! Mutatom, hogyan készül:

Brazil csokis keksz:

Hozzávalók:

20 dkg tejcsoki

10 dkg étcsoki

2 evőkanál babkávé

25 dkg liszt

2 dkg holland kakaópor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

20 dkg cukor

25 dkg vaj kave

Elkészítés:

A tejcsokit gőz fölött megolvasztjuk, félretesszük hűlni.

Az étcsokit kis darabokra vagdossuk, a babkávét durvára daráljuk vagy mozsárban összetörjük.

A lisztbe belekeverjük a kakaóport és a szódabikarbónát.

A vajat a cukorral robotgéppel elkeverjük, majd belekeverjük az olvasztott tejcsokit, végül a kakaós lisztes egyveleget.

Sütőpapíros tepsire egymástól kb. 5 cm-re diónyi halmokat teszünk a tésztából (sütés közben szétterülnek).

180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, akkor még puha, ahogy hűl, úgy válik ropogósabbá.
kávé

Forrás / Fotó: saját, Morvai Linda

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu