Nagy emberek és a kávé: Második rész

kávé

Nagy emberek és a kávé: Második rész

Írók, zsenik és ismert művészlelkek mind nyomott hagytak a világ történelmében, de nem csak műveik által maradtak emlékezetesek, hanem különös szokásaikról is híressé váltak. Mire esküdtek a nagy emberek és miből nyertek inspirációt a művészek?

Sokan drogokból és alkoholból, Csajkovszkij és Mahler a több órás sétákból, Benjamin Franklin pedig meztelenül szeretett a nyitott ablaknál ücsörögni. Mindannyian próbálkoztak különféle élénkítő szerekkel, drogok, alkohol, az eszköz nem számított csak forogjanak azok a fogaskerekek. Az évszázadok során azonban egy italhoz mindig hűek maradtak: a kávéhoz. Legyen szó művészről vagy híres történelmi személyiségről a kávét mindenki szívesen fogyasztotta, sőt legendák is szóltak róla. Az első ilyen a Koránban olvasható, amelyben Gabriel arkangyal fekete italt ajándékoz Mohamednek. Az erőt adó ital Allahtól származik, melynek hatására Mohamed 40 harcost győzött le és 40 nővel hált. A kávé inspirációs erejét tehát már a kezdetek kezdetén felismerték és becsülték.

  1. Lajos idejében a kávét szerelmi italként tartották számon, a király főként szeretőivel kortyolgatta a vágykeltő nedűt, Madame De Pompadour és Du Barry társaságában. Ebben az időben exkluzív terméknek számított, betegeket is gyógyítottak vele. Azonban az orvosok egy idő után átkozottnak hitték a kávét és káros hatásaira hivatkozva elítélték azt.

Mária Antónia francia királynő is gyakorta kávézott porcelán csészéiből.

Napóleon is igazi kávérajongó volt, „a kávé engem felélénkít, gyomorégést és fájdalmat okoz, de az élvezet mindent elnyom. Inkább szenvedek, minthogy a szenvedélyem nélkül éljek.” Keveset aludt, mert az alvást időpocsékolásnak tartotta, ezért szinte bárhol el tudott szunyókálni. A hadjáratai előtt pedig a kávéval tartotta ébren magát.

Marcel Proust köztudottan szívesen hódolt az ópiumnak, délutánonként miután elszívta szokásos adagját, kezdett neki az evésnek és a kávézásnak.

Napjainkban a kávét ugyanolyan szeretettel fogyasztják, mint régen. Csodatévő legendák ugyan már nem születnek róla, de így is 1 millió csésze kávé fogy el percenként a világban.

Kivácsi vagy arra, hogy mi köti össze Balzach-ot és Kaffkát? A cikksorozat első részében kiderül!

Forrás/ Fotó: www.bigstockphoto.com