Nagy emberek és a kávé: Első rész

kávé

Nagy emberek és a kávé: Első rész

Mi az, ami összeköti Balzacot és Kaffkát? Azon túl, hogy mind a ketten zseniálisak voltak és saját koruknak kiemelkedő íróihoz tartoztak, egy alkotói szokásban megegyeztek, mind a ketten éjszaka dolgoztak.

Nem csak a művészvilágban, de a hétköznapi emberek között is megtalálható ez a típus. Ők sötétedéskor érzik élettelinek magukat, akár hajnali 3-kor is képesek gondolkodni és alkotni. A hajnali pacsirtáknak nevezett korán kelők számára azonban ez teljesen elképzelhetetlen. Ők már reggel 6-kor frissek és tettre készek, így volt ezzel Hemingway is, aki minden reggel pontban fél 6-kor kelt. Legtöbben azért választották a késői vagy hajnali órákat, mert idő szűkében álltak, Kaffka a következőképp fogalmazott: „Az idő rövid, az erőm korlátozott, az iroda egy horror, a lakás zajos.” A két csoportot, ha fáradtságról van szó összeköti egy apróság, mely megadja a kezdő lökést a naphoz, avagy éjszakához, a csésze kávé. A nagy művészek is igen kedvelték ezt a csodaszert. Íme, néhány híres kávérajongó, akik nem vetették meg a kávét, sőt egyesek komoly túlzásokba estek.

Balzac

Híres volt mértéktelen kávéfüggőségéről, akár napi 50 csészével is elfogyasztott a méreg erős feketéből. Ez az adag még egy egészséges emberi testet is megterhelne, ám Balzac igen züllött életmódot fojtatott, a drogokat is előszeretettel fogyasztotta. Napi akár 16-23 órát is dolgozott egyhuzamban, de volt olyan is, hogy 48 órán át alkotott egy kevéske pihenővel. Fiatal korában eltanácsolták az írástól ám Balzac szerencsére nem adta fel és égett benne a tett vágy. Inspirációnak az éjszakát és a kávét választotta. Egészségét kockáztatva vált a realista regény megalkotójává. Ennek a túlhajszolt életmódnak és függőségeinek köszönhetően igen korán 51 évesen meghalt, de micsoda remekműveket hagyott ránk.

Beethoven

A nagy kávérajongónak volt egy különös szokása, mégpedig a kávéját mindig pontosan 60 szem kávébabból főzette, és ezt, ha kellett meg is számolta.

Voltaire

A francia felvilágosodás korabeli író hasonlóan Balzachoz napi 40-50 csésze tömény kávét megivott. Úgy tűnik a francia művészek nem tudták megfékezni kávéimádatukat. A koffein fogyasztás káros és jótékony hatásairól is ismert, ám az egészséges kávémennyiséget túllépni veszélyes, de ha már létezni sem tudunk nélküle, mint Voltaire, akkor komoly testi panaszokat is okozhat.

Bach

Olyannyira rajongott a kávéért, hogy szeretetét kifejezve dalt komponált a kávéról.

Legyen valaki hajnalban ébredő vagy éjszakai bagoly a testi és lelki felfrissülést a kávéban megtalálhatja. Azok, akik nem bírják a tömény feketét számtalan kávéfajta közül választhatnak. Íz, illat, mennyiség és összetétel széles palettája várja őket a kávézókban, így mindenki találhat kedvére valót. Akik pedig aggódnának különös kávézási szokásaik miatt vagy esetleg úgy érzik túl sok kávét isznak csak gondoljanak az említett művészek féktelen rajongására.

Tetszett a cikk? Itt a második része!

Forrás/ Fotó: www.bigstockphoto.com