Nagyszülők furcsa kávézási szokásai

nagyszülők

Nagyszülők furcsa kávézási szokásai

Hogyan és miként fogyasztják kávéjukat a nagyszülők? Most megtudhatjátok!

A kávé létét már jóval nagyanyáink, nagyapáink születése előtt felfedték és azóta ők is előszeretettel fogyasztják. De hogyan? Mivel legtöbbünk nagyszülei nem a modern kor szülöttei, ezért bizonyára jó páran tapasztaltátok már a mindenféle intelligens kávés kütyük terén bizonyított kétbalkezességüket. Azonban most feltárunk nektek néhány akkori szokást, eljárást, amikben talán mi sem tudnánk otthonosan megállni a helyünket. Hát még a nagyszülők!

Pörkölt bogyók

Megdöbbentő, hogy az évek során mennyit és hogyan változtak a kávézási szokások. Nagyszüleim mesélték, hogy a „nyers” zöld kávét – ami úgy néz ki, mint a zöldborsó – a saját két kezükkel pörkölték meg szép barnára, majd ledarálták egy külön arra kifejlesztett eszközzel.

nagyszülők

 

Gyakori volt az is, hogy a konyhában sparhelttel, azaz a mai tűzhely elődjével találkozhatott az ember. Ez is nagy segítségükre volt a kávé lefőzésében, hiszen ennek tetejére helyezték a fent látható pörkölőt és alulról melegítették azt.

Tudtátok, hogy annó a sparhelt nem csak a sütés-főzéshez szolgált, hanem akár az adott helyiség fűtését is lehetővé tudta tenni?

A jó öreg kotyogós

Furcsa lehet számunkra az, hogy nagyszüleink – még az enyémek is – mai napig a kotyogósra esküsznek. Azt használják kávéjuk elkészítéséhez annak ellenére, hogy abban ide-oda kell öntögetnünk a vizet, – amit előtte nem árt, ha fel is forralunk, – meg kell őrölnünk a kávét és ennek tetejébe még össze is kell „szerelnünk” a masinát.

Ja, és ne feledkezzünk meg arról, hogy az összetett művelet után már csak fényévek választanak el minket attól, hogy kezünkben foghassuk és elkortyolgathassuk a finom kávét, amiért előtte kemény harcot vívtunk. Hajrá nagyszülők!

Kávé lelőhelyek

Csakúgy, mint manapság, régen is akármerre járt az ember és betévedt egy kis boltba, biztos lehetett benne, hogy ott bent kávéra talál. Még a kis élelmiszer diszkontokban is voltak kihelyezett pultok, ahol kávét lehetett kérni, amit ott készítettek el közvetlenül az orrunk előtt darálással, pörköléssel és mindennel együtt.

Egyes helyeken a különböző szemes kávékat műanyag tárolókban helyezték el, amiből mindenki kiválogathatta azt a mennyiségű és minőségű kávét, amire neki szüksége volt. Ez az eljárás inkább külföldön, tőlünk nyugatabbra volt jellemző.

Sótlan a kávéd?

Sokféle ember, megannyi szokás. Muszáj kiemelnem egy saját példát, vagy inkább tapasztalatot, amivel a kávézás terén volt szerencsém szembesülni. Szerencsénkre nincs megírva semmilyen könyvben, hogyan és miként kellene ízesítenünk és meginnunk a kávét úgy, hogy az jó legyen. Ha gondoljuk tej, tejszín, cukor, vagy fahéj helyett italunkat meg is sózhatjuk. A nagypapám szerint minden úgy az igazi, ha rakunk bele egy csipet sót is, legyen az leves, főtt étel, vagy bármilyen desszert. Ha jobban belegondolunk, tényleg szinte minden receptben – édességek esetében is –szerepel az a fránya „Adjunk hozzá egy csipetnyi sót!” című mondat. Ez lesz az új kedvencetek!

 

Szerző: Hajas Imelda

Forrás / Fotók: www.bigstockphoto.com