A norvégok egész nap lökik a cuccot – Te bírnád?

norvégok

A norvégok egész nap lökik a cuccot – Te bírnád?

A norvégok kávékultúrája

Tudtad, hogy a norvégok elképesztő mennyiségű kávét löknek magukba napi szinten? Nem csak a reggelihez isznak kávét, hanem ebéd előtt, ebéd után, vacsora előtt, de még vacsora után is. Vacsora után… Most már nem csak a kávézási szokásaik érdekelnek, hanem az is, hogyan képesek aludni éjszaka?

A Norvégok a világ legaktívabb kávéfogyasztói, ez kétségtelen. De vajon miért ilyen népszerű a kávé ebben az országban?

A kávé Norvégiába a 17. század végén érkezett, de csak az 1850-es években vált népszerűvé, amikor illegálissá vált az alkoholos italok fogyasztása a megnövekedett alkoholproblémák miatt. Az 1860-as években már jelentkezett is ennek a hatása, mert az orvosok folyamatos túlzott kávéfogyasztást jelentettek. A probléma leginkább az volt, hogy már a gyerekek is itták a kávét. Abban az időben a kávé úgy viselkedett, mint a drog. Az emberek képesek voltak még az élelmiszert is kávéra cserélni.

A második világháború vetett ennek véget, melynek következtében a kávé hiánycikké vált.  A megoldást a tőkehal kereskedelem jelentette. A Brazilokkal brazil kávéra cserélték a tőkehalat, ami gazdagon volt Norvégiában.

Túlhalmozott élvezet – kávét kávéval

Egy átlagos ember egy átlagos napon képes 4-5-6 kávét is meginni. Mármint Norvégiában. Nem tudom elképzelni, milyen lehet ott egy kávéimádó. Mindenestre a népszerű kávéfogyasztásnak köszönhetően már egy mondás is elterjedt, miszerint „Norvégia kávé nélkül nem fog  működni”.

Ami a kávézási szokásaikat illeti, a reggelihez a kávét többnyire feketén fogyasztják, és ha a Norvégok kávézni invitálnak valakit, az felhívást jelent egy süteményre is.

A Norvégok egyébként azt vallják, hogy a kávé számukra sokkal többet jelent, mint potenciális energiaforrás, vagy a koffein adag állandó megléte. Ez egy kulturális szokás, ami évszázadok óta összehozza az embereket. Pedig a kilencvenes évek végéig a kávézás otthoni tevékenység volt. Aztán a kilencvenes évek végén elindult a kávézók első hulláma, és a kávé valódi társadalmi tevékenység lett.

Mi az a „karsk”?

Ha Norvégiában jársz, ne felejtsd el kipróbálni a „karsk”-t. Az ital is pont olyan brutális, mint a neve. Egyébként ez egy gyengén főzött kávéból készült koktél vodkával megspékelve. Néha még cukrot is tesznek bele.

Tehát a Norvégok szenvedélyesen imádják a kávét. Tudtad például, hogy ők ezzel üdvözlik a látogatókat? Náluk a kávé igazi nemzeti italnak számít. Számos dolog van, amiért megéri Norvégiába utazni, de egy kávéimádónak a valódi élmény az igazi norvég kávékultúra átélése.

Képek/ Forrás: bigstockphoto.com

Szerző: Írók között