Olvasási segédlet gyogyóknak- Így olvass könyvet!

Olvasási segédlet gyogyóknak- Így olvass könyvet!

Olvasási segédlet a kínlódó könyvmolyoknak

Olvasási segédlet azoknak, akik nem tudnak mit kezdeni a kínjaikkal olvasás közben, vagy nem tudják, hol van a könyv eleje. Borzalmas, amikor elzsibbad az ember karja, a háta, közben pedig azt sem tudja már, melyik szereplő kivel van. Arról ne is beszéljünk, hogy egy idő után a szavak összefolynak a szemünk előtt. Mit lehet tenni?

Először helyezkedj el a számodra legkényelmesebb pózban – a fotelban ülve, felhúzott lábakkal, az ágyban fekve párnával a hátad mögött, vagy hason a hintaágyon. Sokaknak az első dolga az, hogy azonnal engednek a csábításnak, és a könyv végére lapoznak, hogy lelőjék a poént saját maguknak. Vagy, nem tudják, hol is kellene kezdeniük a könyvet.

Én csak abban az esetben szoktam csalni, ha baromi unalmas a történet, így inkább hátralapozok, hogy vajon megéri-e végigszenvedni, vagy a jó csattanó is elmarad.

Az olvasási segédlet az alábbiakban bemutatja a 3 legfontosabb tényezőt.

Nem mindegy, hol olvasol!

Jártál már úgy, hogy kényelmesen elhelyezkedtél, aztán rájöttél, hogy rosszul esik a fény a könyvre, és egy szót sem tudsz elolvasni anélkül, hogy ne folyna ki a szemed? Ez után a jó nagy blama után legközelebb figyelni fogsz rá, hogy jól megvilágított helyet válassz olvasáshoz, különben a szemed túl sokáig nem fogja bírni.

A megfelelő éjjeli lámpa beszerzése is nehéz feladat, hiszen sem az erős, sem a szűrt, halvány fény nem jó. Épp olyan zavaró az egyik, mint a másik, úgyhogy meg kell találnod az arany középutat.

 

TIPP: készíts magad mellé egy csésze cappucinót és egy kis desszertet, hogy mindig legyen cukor és koffein utánpótlás.

Ha egy olyan könyvnek – szakkönyv, kötelező olvasmány – kell nekiállnod, amit a hátad közepére sem kívánsz, akkor határold el magad a zavaró tényezőktől, mert a telefon vagy a televízió közelében végképp nem fogsz az olvasmányra koncentrálni. Ülj ki inkább a teraszra, ahol nyugalom van, hogy teljes figyelmedet a szavakra összpontosíthasd.

Nem mindegy, mit olvasol!

Kivéve akkor, ha hátralapoztál és lerántottad a leplet, mert akkor már igazából semmi értelme a történetnek. A lényeg, hogy egy könnyed romantikus regényben általában nincs túl sok szereplő, és nem a szálakon van a hangsúly, ahogy egy erotikus regény esetén sem. Ez utóbbiban általában történetről sem beszélhetünk, csak az író eldöntötte, hogy pornóregényt akar, és csinált mellé egy sánta körítést. Ám egy krimi vagy egy lélektani thriller már más!

Ha sok szereplő jelenik meg, előfordulhat, hogy teljesen belezavarodsz abba, ki kivel milyen viszonyban van. Ilyenkor gondolkozol, majd dühösen visszalapozol, és vagy megtalálod, hol tűnt fel az adott név, vagy nem. A bosszúság elkerülése érdekében, érdemes magad mellett tartani egy füzetet és készíteni egy szimpla kapcsolati hálót. Egyszerűbb a kis noteszt felütni, mint visszalapozni oldalakat.

Szakkönyv és kötelező olvasásakor én a helyedben feljegyezném, mit hol találok a könyvön belül, hogy ne kelljen később órákig tartó szöszöléssel húzni az időt.

Nem mindegy, mikor olvasol!

Jól bekajálsz, lefekszel olvasni, aztán azt veszed észre, mindjárt elalszol. Ilyen esetben és esténként, inkább ülő vagy fél ülő pózt válassz. Továbbá, biztosan te is jártál már úgy, hogy nem voltál fáradt, a szemeid mégis bemondták az unalmast. Ilyenkor három dolgot lehet tenni, hogy folytatni tudd a randevút és a flörtölést a dögös karakterrel:

  1. Iszol egy kávét.
  2. Kimész és sétálsz egyet a kertben, miközben megiszod a lattédat.
  3. Elvégzed a szempihentető praktikát, majd iszol egy tejeskávét.
Mi a szempihentető praktika?

Összedörzsölöd a két kezed, amíg jól fel nem melegszik, majd a tenyered a csukott szemeidre helyezed, és ott tartod néhány percig.

Bizonyos kínokra vannak jól bevált trükkök, ám nem mindent lehet megoldani egyszerűen. Néha bizony le kell tenni a könyvet a kezünkből, ha már a derekunk is elzsibbadt a fekvéstől, vagy már egy betűt sem fogunk fel abból, amit olvasunk.

 

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között