Párizs lakói a parkokban élnek

párizs

Párizs lakói a parkokban élnek

Párizs utcáin hemzsegnek a járművek és az emberek. A föld alatt, a szerteágazó metróvonalakon- és állomásokon is nagy a nyüzsgés, gyakori a tömeg. De miért vannak olyan sokan a párizsi parkokban? Kik és miért töltik ott a napjukat?

 

Párizs évi 30 millió látogatóval a világ legnépszerűbb turista célpontja.

Igen, szertjük Párizst. Mondják, hogy a fény városa, de ennél sokkal több. Ezerarcú, mégis sajátos, egyedi, semmivel össze nem téveszthető hangulata van. Történelmi város, minden ízében hordozza a régi korok világát, kultúráját, mégis kirobbanóan mai, szertelenül kreatív. Elegáns és kifinomult, ugyanakkor bohém, vidám és fesztelen. Laza és kényelmes, mégis tüzes, impulzív és lüktető. Egyszerre szövi át a csillogó, kihívó luxus és a természetes egyszerűség. Párizs egy életérzés, egy stílus, leírni nehéz, átélni élmény.

 

Meglepő és kicsit irigylésre méltó is, hogy ennek a gazdag és impozáns fővárosnak a lakói mennyire szeretnek a parkokban időzni.

Párizs épületrengetében ugyanis sok és gyönyörű, gondozott park várja a látogatókat. A városban több mint 400 park van, ezekből a TripAdvisor 152 parkot ajánl, köztük a Luxembourg-kertet, a Tülériák kertjét, a Jardin des Plantes-t (Botanikus kert), a Bois de Vincennes-t, a Buttes-Chaumont parkot, a Parc de la Vilette-t, a Bois de Boulogne-t, hogy csak a legnevesebbeket említsük.

 

A parkok  pedig tele vannak emberekkel, akik olvasgatnak, beszélgetnek, randevúznak és andalognak, sálat vagy pulóvert kötögetnek, rajzolgatnak, dolgoznak és tanulnak, a gyerekek játszanak, rohangálnak, kishajókat kergetnek a szökőkutat medencéiben vagy büszként lovagolnak a körhinták tüzes paripáin. Lépten nyomon élvezheted, vagyis csendben nézheted, ahogy játszák a Pétanqeu-t, a franciák kedvenc játékát, ami a valóságban egyáltalán nem játék, nagyon is komoly ügy, próbálj csak meg közbeszólni vagy pláne megérinteni egy golyót!

 

És persze mindenütt eszegetnek, iszogatnak, kávézgatnak is, mert jót enni, jót inni és jót beszélgetni mindig fontos.

A parkokban is sok és sokféle hangulatos étkezési lehetőség van, mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának valót. Soha, sehol nem gond, hogy azonnal találj valami finom harapnivalót vagy egy illatosan gőzölgő kávét. Ennek ellenére vagy inkább ezt kiegészítve Párizs parkjaiban nagyon népszerű a piknikezés is. A parkok fái alatt a padokon vagy a gyönyörű zöld füvön kis társaságok üldögélnek, beszélgetnek, mellettük színes terítőkön az elmaradhatatlan piknik-kosár, bagett, valami finom sajt, sok zöldség és gyümölcs, és még ki tudja milyen finomságok.

 

Bámulatra méltó, amilyen természetes, fesztelen módon használják a parkjaikat. Kimenni a parkba, számukra nem egy program, hanem az életük természetes része, ott ugyanúgy otthon vannak, mint a lakásukban, vagy mások a saját kertjükben. A francia főváros lakói főleg bérházakban, lakásokban élnek, kertes ún. családi házak csak az agglomerációban vannak. Az erkélyek, teraszok ugyan, ahol lehet, tele vannak zöld növényekkel, a lakásokban is mindig van friss virág, de igazi saját kertre általában nincs lehetőség. A kert a vidék világa, Párizs pedig izzig-vérig város, de gyönyörű és boldog kertekkel, parkokkal és erdőkkel teli város.