PISZKOS A SNEAKERED? ÍGY FEHÉRÍTSD!

PISZKOS A SNEAKERED? ÍGY FEHÉRÍTSD!

TIPPEK, HOGYAN FEHÉRÍTSD A SNEAKERED!

Eddig minden sneaker tulajdonos, akit csak megkérdeztünk, pontosan emlékezett a felemelő pillanatra, amikor beleszeretett élete első – nevezzük nevén a gyermeket – tornacipőjébe. Egyöntetűen vallotta mindenki ugyanazt: meseszép volt, és az üzlet – kényelmeseknek a webshop – polcain tündökölt hívogatón, hófehéren. A sneakerbe könnyű szerelembe hullani, ehhez kétség sem fér. Nemcsak kényelmes, de gyakorlatilag az alapgardróbunk nyolcvan százalékának tökéletes kiegészítője. És ha esetleg Anyánk megszólna, hogy „Jaj Fiam, hát az elegáns nadrághoz már mégse húzzál már fel tornacipőt!”, mi már csak legyintünk. Nem azért, mert mit sem ér a szülői szó, hanem mert pontosan tudjuk, hogy az ő gardróbjában is lapul vagy két pár. Hatvanhét évesen.

A SNEAKER MAGA

Az esetek többségében minimum egy pár sneaker per fő minden háztartásban listázható. Ha több is felhalmozódott, abból az egyik szinte biztos, hogy hófehér, legalábbis az volt valaha. A színes változatok általában már a kényelmi faktort erősítik, hiszen kevés olyan típusú cipőt gyártott mostanában a divatipar, ami ennyire kényelmes, mérhetetlenül fancy, és gyakorlatilag unisex; fiúknak, lányoknak, nőknek, férfiaknak – és már kutyáknak is (!) – bőven van választási lehetőség. Ergo: jöjjön minél több színben! De hogyan tartsuk őket tisztán?

SEMMI HIRTELEN MOZDULAT!

Életünk első sneakere méregdrága volt. A gondolatától is elgyengül az összes lábunk, amikor bekoszolódott, és a drága Mama, az a szent asszony nekiesett kitakarítani. Gumikesztyűvel és Domestos-szal, nehogy a kezét megmarja a sav… A mai napig, évekkel az eset után is, egyszerre nyúlunk automatikusan a papírzsebkendőért és a pszichiáterünk telefonszámáért, ha végigpásztázva a cipős polcot megakad a szemünk a designerek eme remek, immár fakó sárga darabján. Mert hát persze ki nem dobtuk! Ilyen szentségtörést sosem követnénk el! Még annyi év után is él bennünk a remény, hogy valami természetfeletti erő kifehéríti a meghatározhatatlan színű, kegyetlen bánásmódtól ragyogását vesztett sárgás bőrtopánt. Pedig ha tudta volna Anyánk, hogy ez milyen kímélően egyszerű!

ÍGY FEHÉRÍTSD A SNEAKERED

A recept végtelenül banális: 1 kiskanál szódabikarbóna, ½ kiskanál hidrogén-peroxid, ½ kiskanál meleg víz, és egy puha fogkefe. Mondhatjuk, hogy ami jó a fogaknak, az jó a sneakernek is, bár a hidrogén-peroxidot, ami egy klórmentes fehérítő, el is hagyhatjuk bőr felsőrész esetén, hiszen a szódabikarbóna önmagában csodálatos készítmény. Egy kicsi tálban keverd össze a hozzávalókat, és fogkefével vidd fel a cipőre. Hagyd a felületen kb. 30 percig, majd langyos vízzel mosd le, és töröld szárazra. Ha a sneakered felsőrésze textilből készült, néhány órát érdemes állni hagyni, mielőtt talpait egymásnak ütögetve kiráznád belőle a csodaport. Ha nem vagy biztos a hatékonyságban, vagy attól félsz, hogy esetleg kárt okozol jogosan féltett sneakeredben, érdemes először a cipő kevésbé látható, kisebb részén tenni egy próbát.

ÖRÖKÖS ROHANÁSBAN

Ha késésben vagy, de ragaszkodsz a sneakeredhez, mi azt is megértjük. Armani, Galliano és Versace igazán vagány darabokat alkotott a fashionisztáknak, de még ha csak egy fast fashion darabról is van szó háromezer forintért, divatimádóként nyilván semmi esetre sem kockáztatnánk megjelenni egy piszkos cipőben. Amit tehetünk, az egy kicsit „Mátyás királyos”, vagyis adunk is meg nem is: a cipő látható fehér színű gumi részeit meleg szappanos vízzel átdörgölve optikailag valamelyest javíthatunk az állapoton.

Szerző: Eat, Move & Smile

Kiemelt Fotó: Photo by Pinterest

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!