Régi és új! Ez még mindig Párizs, de most sétáljunk ellentétes hangulatok között!

párizs

Régi és új! Ez még mindig Párizs, de most sétáljunk ellentétes hangulatok között!

Tüllériák
Az elegancia felsőfoka, kifinomult, talán kissé már „túlfinomult“ is a Tüllériák díszpark. Talán a legismertebb hely a Louvre és a Concorde-tér között található park, kis tavacskával, növényekkel, szép szobrokkal, padokkal, friss pázsittal, a park végén egyiptomi obeliszkkel. Párizs egyik leggyönyörűbb és legrégebbi közparkja. Látható innen a Diadalív, a folyón túli Eiffel torony és az Orsay Múzeum is.

A kertet még Medici Katalin alapította a 16. században, XIV. Lajos építésze szimmetrikus, szabályos, szobrokkal díszített igazi francia kertté alakította át. Egy hosszú, egyenes ösvény szeli át a parkot, amely a Champs-Élysées-én át a Diadalívhez vezető egyenes út első szakaszának is tekinthető. A kert nyugati végében nyolcszögletű tavacska található, itt még távirányítós játékhajók is bérelhetők és úsztathatók.

Tőszomszédságában van a Jardin du Caroussel, amely sokkal szabadabb a labirintusszerűen kanyargó gyönyörű sövényeivel és a fűben fetrengő kamaszokkal.

 

Parc de la Villette

Az 1993-ban épült Park de la Villette  új, modern és kétségtelenül különleges park. Párizs nem éppen legjobb és legbiztonságosabb kerületében alakították ki. Mindenképpen több, mint egy egyszerű park, futurista szobrok és pihenőpadok szegélyezik az ösvényeket. A park központi eleme egyértelműen a high-tech és interaktív Tudományos Múzeum, de találunk itt 60 üléses, hidraulikus mozit, Zenemúzeumot és több játszóteret is.

A parkra kiírt tervpályázatot Bernard Tschumi nyerte 1982-ben. A La Villette park egy korábbi húspiac és vágóhíd területének fejlesztésével jött létre. A célkitűzés nem egy hagyományosan nyitott zöldterület kialakítása volt, hanem egy teljességgel városi park létrehozása.  A sok a füves zöld terület ellenére is itt határozottan és nyilvánvalóan jelenik meg, hogy a La Villette mesterséges alkotás, emberi kéz tervezte.

A park több tematikus kertet foglal magába, ahol a természeti és az ember által teremtett világ kapcsolódik össze. Nagyon izgalmas, gyakran meghökkentő, mégis felfedezésre inspiráló formában. Vörösszínű és nagyon különös acélszerkezetű pavilonokban kaptak helyet a különböző tevékenységek, funkciók: mozi, étterem, tudományos- és informatikai terek, zenei és sport szórakozóhelyek. A parkon végighaladó kanyargó sétaúton gyalog, panoráma mikrobuszokon vagy függővasút-kabinokban haladva lehet álmélkodni a megfigyelő nézőpontja szerint folyamatosan és izgalmasan alakuló változatos tereken és formákon.”