Rizs, egészségesen

rizs

Rizs, egészségesen

Sushi, nasi goreng, indiai curry vagy rizi-bizi – ha mindenféle variációban szereted a rizst, akkor főzés közben jobb lesz vigyázni. Persze, a rizs nagyon is egészséges, de nem mindegy, hogy hogyan készíted el. Tudnod kell, hogy a rizs lehet toxikus, rákkeltő, mivel általában egy nagyon veszélyes nehézfémet, arzént tartalmaz. Nézzük, mit tehetünk ellene.
Hihetetlen, de igaz: sok élelmiszerben, amit nap mint nap eszünk, ott van a mérgező arzén.

Különösen a halak, a tenger gyümölcsei, az algák és a rizs esetében a nehézfém erősen koncentrált formában fordul elő. Az arzén nem minden típusa veszélyes, meg kell különböztetni a szerves és szervetlen arzénvegyületeket.

 

A szerves arzén nem okoz problémát az emberi szervezetbe kerülésével.

Ez elsősorban a halakra és a tenger gyümölcseire vonatkozik, bár a vizek szennyezettsége miatt ezekkel az élelmiszerekkel is jobb óvatosnak lenni.  A rizs és különösen a teljes kiőrlésű rizs azonban egészen más eset. Itt egy szervetlen arzénvegyületet találtak, amely mérgező, rákkeltő. A rizs hagyományos főzésekor a rizsben lévő arzénvegyületek 85%-a továbbra is megmarad. A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet nemrégiben külön figyelmeztetett arra, hogy a szervetlen arzén rákkeltő lehet.

 

De miért fordul elő a rizsben az arzén?

Az arzén egy vízben oldódó nehézfém, amely főleg álló vizekben képződik. És bárki, aki valaha látta a kínai, vietnami vagy bali rizstermelő teraszokat, tudja, hogy a rizs stagnáló, álló vízben növekszik, terem. Az arzén a kőzetekből, vulkánokból vagy akár a talajból szabadul fel és kerül a talajvízbe, és eközben óriási mértékben rontja a vízminőséget. A talajvízben lévő arzén mennyiségét nem tudjuk befolyásolni, ráadásul minél több növényvédőszert használnak a rizs termesztéséhez, annál nagyobb az arzénvegyületek mennyisége.

 

Mit tehetünk a rizsben található arzénnel?

Elsősorban fözzük helyesen a rizst!

Mivel az arzén vízben oldódik, a legtöbb mérgező fém könnyen lemosható. Ez a legjobban így működik:

A rizst alaposan le kell mosni folyó víz alatt egészen addig, amíg a víz már nem habos, hanem tiszta.

A rizst hatszoros mennyiségű vízben kell főzni. Legjobb, ha a rizst csészékben vagy poharakban mérjük – akkor könnyen meghatározható a hatszoros mennyiség a főzővíz esetében is.

A főzés során, amikor a rizs már forrásban van a főzőlapot a legalacsonyabb értékre kell állítani és az edényt le kell zárni fedővel, és így kell még tíz percig főzni.
Amikor a rizs  már puha, egyszerűen le kell önteni, szűrni a felesleges vizet.

Ez a legjobb módja a rizs főzésének, mert így az arzén mennyisége 85 százalékról kevesebb, mint 10 százalékra csökken és bátran fogyasztható, élvezhető bármilyen egészségkárosodás nélkül.