Róma legjobb kávézói – Chicchi di caffè e la cultura

Róma legjobb kávézói – Chicchi di caffè e la cultura

CSÁBÍTANAK AZ OLASZ ÍZEK?

A fenséges spagetti, az ínycsiklandó pizza és a híres-neves gelato! Hm, még most is érzem az ízek kavalkádját, a friss bazsalikomot és a jeges desszert aromáját. Várjunk csak! Kihagytam valamit?

Ó, hát persze! Az isteni olasz kávét!

Rómában barangolva azt fogod tapasztalni, hogy hiába van majdnem dél, még mindig csak reggelit szolgálnak fel. Amikor mi már ebédre vágytunk, a helyiek még kényelmesen majszolták az első falatokat, természetesen egy kávé társaságában. Ebből fakad, hogy ők még késő délután is szívesen fogyasztanak kávét.

 

Persze ebben a városban nem lesz nehéz felvenni a versenyt a helyiekkel főleg, ha rálelsz Róma legjobb kávézójára. A La Casa Del Caffé Tazza D’oro tipikus olasz hely. Itt ne számíts arra, hogy nyugodtan leülsz az asztalhoz, és megiszogatod a kávédat, mert nincsenek se asztalok, se székek. Néhány ülőalkalmatosságot ugyan elhelyeztek, de a kávézó mindig tele van, így inkább elvitelre kérd a kávéd.

Tazza D’oro

A Pantheon közelében találod meg. Ha háttal állsz az ókori építménynek, akkor jobb kéz felé keresd az egyik kis utcában. Viszont óva intelek! Ez az a kávé, amit megkóstolsz, és többé nem vágysz másra. Finomabb, ízesebb, és nem annyira keserű, mint amihez itthon szoktál. Úgyhogy, mielőtt haza veszed az irányt, foszd ki a kávézó bolt részét vagy a bejárat előtt álló automatát. Kávéimádóknak kötelező!

Caffé Domizinao kávézó

A Piazza Navona téren várja a látogatókat. Míg a finom lattét vagy cappuccinot kortyolgatod, érdemes végigjártatni a tekintetedet a tér többi részén, hiszen pontosan a kávézó előtt magasodik Bernini híres Négy folyó szökőkútja. Ajánlott később is visszatérni ide, ugyanis nagyon finom, jó minőségű pizzákat is kóstolhatsz.

 

Dan Brown nyomában

Azoknak az olvasóknak, akik nagy Dan Brown rajongók, ismerős lehet a következő helyszín. A Rosati valójában egy étterem, de azok közé a helyek közé tartozik, ahol egy kicsit újra beleszeretsz az olasz kávéba.

Az éttermet (és kávézót) a Piazza del Popolo jobb kéz felőli oldalán találod (ha háttal állsz a térnek). Innen gyönyörű rálátás nyílik az egész környékre és a Borghese villa parkjára is.

Angyalvár

És ha már kilátás, a város az Angyalvár tetejéről a legszebb. Sokaknak a történelem átélése nem elég indok, hogy meglátogassák a várat, ahol Szent Mihály arkangyal szobra áll. De mi van akkor, ha azt mondom, hogy a vár kávézójában kapható latte mennyeien krémes?

A kávézó kiülős részét fölfuttatott növények teszik még hangulatosabbá, és amikor kinézel a városra, a Vatikán óriási épülete tekint vissza rád. A helyhez egy kis kultúrtörténeti adalék is jár, hiszen végigkövetheted a Vatikánváros falát, ami az Angyalvárba vezet. Érdekessége, hogy ezen keresztül közlekedtek a régmúltban a pápák. Igen! Pont, mint a Dan Brown féle filmben!

Az biztos, hogy Róma megismeréséhez egy hét is kevés, és ez az olasz kávéra is érvényes. A kínálat végtelen, ahogy a kávézók száma is. A kávéimádók itt úgy érezhetik, hogy a kávé-mennyországba kerültek, mert minden sarkon megcsaphatja őket a pörkölt kávé jellegzetes illata.

Della Palma

Ajánlom figyelmedbe Róma legjobb galeteriáját, a Della Palma-t is. A választék olyannyira széles, hogy sokan úgy ismerik a helyet, mint a fagylaltozó, ahol 150 féle fagyit kínálnak. A csokoládénak például több, mint húszféle variációját próbálhatod ki, köztük a Nutellát és a Brazil csokoládét. A gyümölcsös fagylaltok tárháza pedig még szélesebb. Több, mint ötven féle ízt kínálnak a vendégeknek. Ajánlom figyelmedbe a Bounty, Mars és a bogyós gyümölcsös csodákat.

Csak vicceltem! A Coffe és a Cappuccino ízvilág a miénk, úgyhogy ezeket keresgéld az üveg mögött!

 

Forrás/ Fotó:  saját, Cover Photo by Ilya Yakover on Unsplash

Szerző: Írók között