Segítség, leégtem!

leégtem

Segítség, leégtem!

Nyáron valahogy sokkal jobb az élet, mint télen: fényesebb, színesebb, melegebb. A sok napsütésnek a bőrünkre nézve veszélyes hatása is lehet: megfelelő odafigyelés nélkül bizony előfordulhat, hogy bronzbőrű istenség helyett rákvörösre sülünk. Nyílván ezt el tudjuk kerülni azzal, ha odafigyelünk a napvédelemre. No de két csobbanás vagy jégkrém között ki tud minden apróságra figyelni? 🙂

Íme pár tipp, amit megtehetsz, ha véletlenül leégsz a napon.

Figyelj a bőrödre!

Napközben, ha úgy érzed, túlságosan is tűzi a nap a bőröd, ne kísérletezgess tovább, húzódj árnyékba vagy vegyél fel valamit, ami takarja a bőrödet a napfény elől!

 

Hűtsd le magad!

Ha volt már napégésed, biztosan érezted már, milyen sokáig érződik melegnek a bőröd a napozás után. Az égés (legyen az akár a naptól, akár egyéb túl meleg dologtól) bizony nem egy leányálom: folyamatos fájdalomérzettel jár. Ezért, ha jót akarsz magadnak, hűtsd a területet! A folyamatos, nem sokkolóan hideg hűtés (pl. bebugyolált hideg zsákos borogatás, nedves lepel) nem csak a komfortérzeten segít, de megakadályozza, hogy az égés még mélyebbre hatoljon a bőrödben.

Ne hűtsd azonban jégkockával vagy jégborogatással közvetlenül a bőrödet! Az égett bőrön a jeges hidegnek lehet irritáló hatása, ami még nehezebbé teszi a bőröd gyógyulását.

 

Hidratál és regenerálj!

Fontos, hogy segíts a bőrödnek minél előbb regenerálódni: könnyű állagú, géles vagy gél-krém formulájú napozás utáni testápolóval kend. Hasznos lehet az aloe vera, a panthenol tartalmú krémek vagy habok, és minden olyan könnyebb állagú ápoló, amely sok antioxidánst (pl. A- C- E-vitamin) tartalmaz. Minél több, a bőr számára hasznos hatóanyagot kap a bőröd, annál gyorsabban képes lesz normalizálódni. Kend nyugodtan annyiszor, ahányszor csak szeretnéd, akár többféle termékkel is!

Vigyázz azonban a nagyon túlillatosított, zsíros krémekkel: az illatanyag irritálhatja a bőröd, a zsíros összetételű krémek pedig nem hagyják hűlni a bőrt. Inkább válassz könnyebb állagú ápolókat a mindennapi hidratálásra és ha zsíros krémet választasz, figyelj a bőrfelület hűtésére!

Igyál sokat, hogy belülről is támogass a bőröd hidratációját és megújulását! A napozás maga eléggé kiszárítja a bőrödet, arról a vízmennyiségről nem is beszélve, amit a napon töltött órák alatt kiizzadsz. Segíts a szervezetednek és igyál minél több cukormentes, szomjoltó folyadékot!

 

Ne félj fájdalomcsillapítóhoz nyúlni!

A leégés egy enyhe gyulladásos folyamat a bőröd számára. Ha nagyon elviselhetetlen a fájdalom, nyugodtan dobj be egy Advilt, Nurofent, Algoflexet vagy más, ibuprofen tartalmú gyógyszert, amelyet rendszeresen tartasz otthon. Ezek amellett, hogy segítenek a fájdalom elviselésében, gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Ezt nyugodtan alkalmazhatod kisgyermeknél is, a nekik való készítménnyel!

 

A következő részben foglalkozunk azzal, mit érdemes tenned, ha súlyos, hólyagos égést sikerül véletlenül összeszedned.

 

Forrás/ Fotó: bigstock.com