Sütőtök- Az ősz vibráló színű ajándéka

Sütőtök- Az ősz vibráló színű ajándéka

A sütőtök tök jó!

Tudtad, hogy a sütőtök a kígyómarás kikúrálására és a szeplők eltüntetésére is jó? És azt tudtad, hogy pihe-puha, vibráló színű pogácsa is készíthető vele? Mindjárt mutatom is, hogy hogyan!

 

A sütőtök – amellett, hogy nagyon finom – rendkívül egészséges, a kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, B1, B2, B6 vitamin és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is.

A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.

A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek.

A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthetjük a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát.

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén diétázóknak is ideális. A benne található rostok csökkentik az éhségérzetet és lassítják az étel felszívódását, ezáltal elősegítik a vércukorszint egyenletesen tartását, ami segíti a fogyást.

 

Az ismerkedést a sütőtökkel talán mindannyian püré formájában kezdjük gyerekkorunkban. Ekkor még nem feltétlenül tűnik csábítónak, sokszor több jut belőle az anyukára, mint a gyerek szájába. Aztán ha később, felnőttkorunkban randizunk ezzel a zöldséggel… akarom mondani, narancssárgasággal, valószínűleg könnyebben meglátjuk benne nem csak a külső, de a belső szépséget is. Így volt ez velem is, azóta ipari mennyiséget tudok megenni belőle. Én a sütőtöklevest annyira nem szeretem, de süteményt már többször készítettem belőle. Most egy sütőtökös pogácsa receptjét mutatom meg.

sütőtök

Hozzávalók:

45 dkg sütőtökpüré

10 dkg vaj

10 dkg tej

3 dkg élesztő

38-40 dkg liszt – ennél lehet, hogy többet fog felvenni, a tökpüré nedvességtartalmától függ

1 teáskanál cukor

2 evőkanál só

sütőtök

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben.

A vajat összemorzsoljuk a liszttel és sóval.

Hozzáadjuk a sütőtökpürét  és az élesztős tejet.

Összedolgozzuk egy közepesen lágy tésztává (ha nem áll össze, mehet bele liszt, ha esetleg túl száraz, akkor sütőtökpüré).

Egy órán keresztül kelni hagyjuk.

Ezután kilisztezett deszkán kinyújtjuk, párszor egymásra hajtjuk oldalról és felülről is, kinyújtjuk, megint hajtjuk, megint kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagságúra (én 3-ba hajtottam oldalról és felülről is, ezt még egyszer ismételtem).

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

A tetejét megkenjük tejjel vagy olvasztott vajjal, megszórhatjuk tökmaggal vagy szezámmaggal.

180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 

Mondjuk egy pumpkin spiced latte mellé jöhet? 🙂

 

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu

Forrás / Fotó: saját (Konyhalál)

Komment

Komment