Szakíts időt magadra! – az időbeosztásról

az időbeosztásról

Szakíts időt magadra! – az időbeosztásról

Ismerős az a helyzet, mikor ezer meg egy dolgod lenne, de folyton csak halasztgatsz mindent, elfelejted hogy kellett volna valami? Igen, velem is megesett párszor. A mai bejegyzésben meg szeretném osztani veletek, hogy én milyen módszerekkel osztom be az időmet, hogyan szervezem az életemet (vagyis valami olyasmit) és hasonló hasznos tippeket szeretnék adni nektek az időbeosztásról. Ha érdekel titeket, tartsatok velem.

az időbeosztásról

Az első és legfontosabb kérdés az időbeosztásról szerintem az, hogy mit használok. Manapság már rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, amiknek segítségével könnyebbé lehet tenni a hétköznapokat, egyre nagyobb teret hódít a bullet journal is.
Én azonban egy kicsit lustább vagyok annál, hogy magamnak rajzolgassak mindent, szóval maradtam az előre gyártott határidőnapló, illetve a telefonomon lévő naptár használatára. A telefonos naptárt akkor használom, ha a határidőnapló épp nincs kéznél, vagy épp a barátom programjait írom fel, hogy tudjam, mikor nem fog ráérni, amúgy minden mást a füzetben vezetek.

 

Két évembe telt, mire rájöttem a határidőnapló megfelelő használatára, azaz hogy nekem milyen jelzések és felosztás kell. 
Kezdjük a nagyobb egységgel, a havi felbontással. Ide a nagyobb eseményeket írom be, pl ha dolgozatot írunk, mennem kell valahova, de itt jelölöm azokat a napokat is, amikor posztolni tervezek a blogra. Ahhoz azonban, hogy ezeket jól láthatóan el tudjam különíteni, különböző színekkel jelölöm őket.
Rózsaszín, ha valami fontos dolog lesz akkor. Ide az olyan eseményeket sorolom, amik valamiért meghatározóak, és sok múlik rajtuk, de ezzel a színnel jelölöm a randikat is.
Zölddel jelölöm az olyan szabadidős programjaimat, amiket kikapcsolódás gyanánt szervezek, azaz a szórakozást takarják.
Narancssárga jelölést kapnak a sulis dolgok, dolgozatok, felelések, iskolai rendezvények.
Citromsárgával húzok ki minden más programot. Verseny, még hívnak valahova, vagy bármi építő jellegű dologról van szó, az ebbe a kategóriába esik.
Azokon a napokon, mikor bejegyzést szeretnék közzétenni a blogra, kék jelet kapnak a sarkukba. Nem írom oda, hogy pontosan mi lesz, csak megjelölöm, ebből tudom, hogy mikor kell elkezdenem összerakni a posztot.
Végül, de nem utolsó sorban, a határidőket mindig piros tollal írom fel, mert az annyira kiüt a többi közül, hogy azonnal látom, ha valami hamarosan esedékes lesz.

 

Valamint van a napi leosztás, amit a következők szerint vezetek:
× Felírom a napi feladataimat, mondjuk hogy aznap mit kell megtanulnom, még írnom, vagy épp rendberaknom, és hasonlók.
× A nap célja: ezt arra használom, hogy minden nap ösztönözzem magam, és apró lépésekkel, de haladjak a nagyobb céljaim felé.
×Jegyzetek: A feladatokhoz csak kulcsszavakat használok, ebbe a rekeszbe pedig részletezni is tudok egyes feladatokat.
az időbeosztásról

 

Számomra ez a módszer vált be legjobban, mert jól átlátható és rendszerezett, valamint mivel magamnak osztom be a feladatokat, tudok felállítani fontossági sorrendet, hagyhatok dolgokat másik napra, de általában véve mindennel kész leszek időre.
Ti milyen módszereket alkalmazzon az időbeosztásra? Szeretnétek még esetleg hasonló tartalmakat a blogra?

 

További cikkekért keress fel alábbi elérhetőségeimenblog: https://lelekzajok.blogspot.com
facebook: https://m.facebook.com/lelekzajokblog/
Instagram: https://instagram.com/_lauraszabo