Szemetesből kávét? Kukázd ki a kávéd!

Szemetesből kávét? Kukázd ki a kávéd!

Kávét olcsón, a szemetesből – Miért ne?!

Igen, jól olvasta mindenki. Tényleg az van odaírva, hogy kuka. Kétszer is. De ne aggódjatok, nem őrültünk meg teljesen. Amint elolvastátok, rögtön bennetek is felcsillan majd a vágy aziránt, hogy így fogyaszthassátok a kávét.

 

Nem is olyan régen, amikor épp egy kávézóban üldögéltem – és meglepő módon a kávémat szürcsölgettem – sok gondolat és ötlet cikázott a fejemben. Így szokott ez lenni szerintem mindenkivel. A kávé beindítja agyunkban a fogaskerekeket, és ilyenkor születnek meg a korszakújító, világszenzációs ötletek. Nem hiába voltak már az „Ókorban” is a kávézók a megbeszélések, találkák színterei…

Tudjátok, vannak azok a csúnya, egyszerű, (fehér), de felettébb hasznos elviteles papírpoharak. Nézzünk csak meg egy hétköznapi példát: látjuk, hogy valaki – nyilvánvalóan – óriási időhiányban szenved. Az illetőnek (legyen mondjuk Marika) nem volt már rá lehetősége, hogy otthon ledönthessen egy csésze kávét, sőt, meglehet, hogy mindez azért van, mert szegény bal lábbal kelt ki az ágyból. Ugyanakkor a kávézhatnék vágya továbbra is benne él, de nem akar a legrosszabb és legegyszerűbb cselhez folyamodni, hogy behozza elvesztegetett idejét: a bolti, dobozos kávé-szerű „kávé”-hoz. Viszont a beülős opciót sem választhatja az idő szűkössége miatt, ezért inkább kér egy igazi kávézós kávét, elvitelre. Marika nem siet, megvárja.

A forró, elviteles kávét legtöbbször papírszütyőben (pohárban) kapjuk kézhez.

Ám, hogy ne égesse le a frissen bekent kezünkről a bőrt és egyebeket, célszerű a pohárkára papírgyűrűt húzni. Ez sem néz ki a „legfancybben”, és a papírocska élettartartama sem a leghosszabb, de a célnak tutira megfelel: megment minket és kezünket az „ötödfokú” égési sérülésektől. Mikor a kávénk elérte a kezünk számára ideális hőmérsékletet, többé nincs szükség a papírkára. Be a kukába, a többi közé, ahova való.

 

Úgy pár százszor magam is szemtanúja lehettem az ilyen eljárásoknak, ezért fel is tettem magamnak a kérdést: Tényleg csak ennyire lehet használni azokat a valamiket? Aztán meg egyből ki kell dobni? Hát ez aljas pazarlás!

Aztán meg elkapott a gondolat, hogy mi lenne, ha elegánsan átvariálnánk a gyűrűcskéket, és azokból ihatnánk a kávét. Mekkora ötlet! Ráguggliztam, és nagy csalódás ért, mert ez előttem már másnak is eszébe jutott.

 

Megtudtam, hogy egy angol művész úgy alakítgatja át – vagdossa szét és ragasztgatja meg, majd bevonja kerámiával – ezeket a papírhulladékokat, hogy a végén valóságos kávéscsészékké válnak, amikből aztán lehet szürcsölgetni a szürcsölgetni valót. És nem is egyszer, hanem többször is fogyaszthatunk belőlük.

 

A tehetséges fiatalember csodás fantáziájának köszönhetően ezután talán már sokan mások is átértékelik a kis papírfecnik szerepét a mindennapokban. Egy kis ötletből született egy valóságos „biznisz”, de a lényeg még mindig a természetességen van és azon, hogy óvjuk meg környezetünket, akár kis tettekkel is.

Mi szívesen innánk kávét egy ilyen csészéből, hiszen minden apró dolognak meg van a maga hangulata és varázsa. Egészen más élmény lehet.

Ti kipróbálnátok?

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Hajas Imelda