Te most kávézol vagy az egy desszert?

Te most kávézol vagy az egy desszert?

Mondd csak, te eszel, vagy iszol? Az ízesített kávé az új desszert?

Tegyük a szívünkre a kezünket hölgyeim és valljuk be, hogy az ízesített kávé bizony női kávé. Láttunk már férfit dupla karamellás latteval ücsörögni? Egy-egy színes-habos-jeges-szirupos csoda kortyolgatása közben gyakran vádolnak minket azzal, hogy inkább desszertet eszünk, mint kávét iszunk. De mi az igazság? Az ízesített majdnem feketék valóban az ebéd utáni nasika funkcióját töltik be? Mi pedig csacska lányként összevonnánk a kettőt? Gondoljuk csak át jó alaposan!

Egy kellemes ebéd után az ember lánya három dolgot szeretne: macskamód összegömbölyödni a kanapén, miközben valaki a hátát simogatja; egy finom, édes, cukorsokkos nasikát; és mindennek megkoronázásaként egy kávét. A fekete aranyból természetesen egy méretesebb lavórnyit egy szívószállal, az édesség kérdést nagyvonalúan a hátsimogatóra hagyjuk, aki egy ízesített kávéval a kezében fogpasztamosollyal újságolja, hogy hozott kávét és nasit egyben. És nem, nem egy szelet kávés süteményre gondol. Sajnos.

 

Régimódi lány vagyok

Nem hiszek a kettő az egyben termékekben. Elvégre egy sampon és balzsam egyben sosem lehet mindkettőben atom jó egyszerre, így egy kávénak is vagy Kávénak, vagy desszertnek kell lennie. Punktum, nincs apelláta!

Amennyiben a kávé Kávé, úgy maximum cukor és/vagy méz kerülhet bele ízesítésnek, és tej. Abban az esetben viszont ha a kávéra desszertként tekintünk, akkor fantáziánk úgy szárnyalhat mint rózsaszín unikornis a lenyugvó nap aranyszínű fényében, és egész nyugodtan tele és túltolhatjuk minden földi jóval. Jöhetnek a szirupok (helló karamella, rég láttalak, hiányoztál, szeretlek!), a tejszínhab (ahh!), és a tetején egy kis szósz. Mondjuk karamella, mert hát nem vagyunk ám édesszájúak, csak szeretjük, amikor valami enyhén édes.

 

A hátsimogató ezzel szemben talpig férfi, és mint olyan, nem is lacafacázik, ha kávéról van szó. Nincs itt semmi ízesítés, a szirup említésére hangosan kacag, a jégkockára a kávéban ősellenségként tekint, mivel a galád jégtömb –ami a Titanicot is elsüllyeztette!- felhígítja a rakétaüzemanyag erősségűre főzött kávéját. Az pedig Isten, a kávé istene ellen való vétek lenne! Ő teljes erejében –sok esetben ízesítés nélkül!- hörpinti le a kotyogósból éppenhogy kiöntött feketelevest. Aztán persze nyíg a lelke, hogy megégett a szája, és alattomos módon a mi desszertkávénkból cseni el a jégkockákat, hogy azzal kezelje az égési sérüléseit.

Mi pedig hagyjuk. Miért ne hagynánk, amikor ma délután is nagyvonalúan úgy tett, mint aki nem látta meg a legújabb kencék mellett a legújabb piros rúzsunkat a fürdőszoba polcán. Csak akkor csapunk játékosan a kezére, amikor a desszertkávé karamellás tejszínhabjával kezeli az égési sérülést, mert úgy enne valami édeset erre a nagy ijedtségre…

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

https://www.facebook.com/szelencetitkok/, https://szelencetitkok.blogspot.hu/