Tegyünk már rendet az édesítők polcán!

Tegyünk már rendet az édesítők polcán!

Édes ízt nem csupán a cukor adhat, hanem különböző természetes és mesterséges édesítők is.

Aki fogyni szeretne, vagy igazán megrémült a bikiniszezon aktualitásától, az első dolog amit tesz, hogy a bal kezével kiveri a jobból a cukrot. és keres valamit az édesítők piacán. Na de az édes ízt megszokva, a kávét életvitel szerűen 2-3-5 cukorral fogyasztva nem egyszerű lemondani róla. A jó hír az, hogy számtalan édesítőszer kapható ma már a legegyszerűbb kisboltokban is, ami segít átvészelni a kritikus időszakot. Aggodalomra pedig semmi ok, a nyárnak is vége lesz egyszer. Az édesítők viszont maradhatnak!

Aszpartam

A mesterséges édesítőszerek között a legelső, édesítése 200-szorosa a cukorénak, hatékony édesítőszer. Érdekesség, hogy a vegyész, aki feltalálta, egy gyomorfekély elleni gyógyszert szeretett volna megalkotni és véletlenül az egyik legnépszerűbb édesítőszert találta fel. Nincs mellékíze és csupán 3 kalóriát tartalmaz grammonként. A legtöbbet vitatott édesítőszer, rákkeltő hatása a mai napig nem igazolt, de nem is cáfolt betonbiztosan.

Szacharin

A szacharin nagy sajnálata, hogy a mesterséges édesítőszerek toplistáján mindig az aszpartam mögött szerepel. 300-szor erősebben édesít a répacukornál, forralva kesernyés utóízt idéz elő. A ’70-es években felröppent a hír, hogy a szacharinnal táplált patkányok jelentős részénél hólyagrák alakult ki, s habár az Európai Élelmiszerbizottság maximalizálta a napi bevitelt 5 mg/testtömegkg-ra, az emberek esetében nem kimutatható az összefüggés a szacharin és a hólyagrák között.

Méz

A mézzel már átnyargalunk a természetes édesítőszerekhez, mivel a méhecskék nyúlós-ragacsos alkotása nagyon édes ízt kölcsönöz kedvenc kávénknak. Habár a méz egészségesebb opció a cukornál, mert tele van vitaminokkal (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C- és A-vitaminnal) és ásványi anyagokkal (kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas stb.), kalóriatartalomban nem szűkölködik, egyetlen evőkanál mézzel 73 kalóriát és majdnem 20 gramm szénhidrátot vihetsz be.

Xylitol vagy nyírfacukor

Természetes cukor, először nyírfából állították elő 1891-ben, ami érdekes, hiszen ki gondolta volna, hogy a nyírfa édes?! Mivel glikémiás indexe nagyon alacsony és sütésálló, tehát nem párolog el hőhatására, a cukorbetegek számára az egyik legnagyszerűbb édesítőszer. Egyetlen aprócska hibája van, mégpedig az, hogy sokaknál puffadást, diszkomfort érzést és hasmenést idéz elő.

Stevia

A jázminpakóca, vagyis a stevia/sztívia ismerete és használata pár éve terjedt el hazánkban. Pedig már az 1900-as években felfedezték a növény elképesztő édesítő erejét, ami 30-szorosa a kristálycukorénak, a belőle készült kivonat esetében pedig akár 300-szorosa is lehet. Az elterjedését nagyban gátolta, hogy 1990-ben Amerikában betiltották adalékanyagként való használatát vitatott okokból, majd később korlátozottan engedélyezték. Az Európai Unióban is csak 2011-ben hagyták jóvá, pedig a legtermészetesebb és legkevesebb mellékhatással bíró, 0 kalóriás édesítő. Persze ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, a sztívia achilles sarka, hogy nagyon karakteres mellékíze van, így sokan nem preferálják a fogyasztását.

Eritrit/eritrol

A furcsa neve ellenére ez egy természetes cukoralkohol, természetes módon megtalálható különböző gyümölcsökben. A legjobb cukor-dublőr, ez hasonlít a legjobban a kristálycukorhoz. Kicsit későn került forgalomba és az édesítők polcára; az EU-ban csak 2003-tól forgalmazzák, de népszerűsége robog, a legnépszerűbb természetes édesítő, mellékhatása és mellékíze nincs, glikémiás indexe alacsony, kalóriatartalma gyakorlatilag 0. A hónod alatt egy zacskó eritrittel boldogan vághatsz neki a nyárnak.

Forrás / Fotó: www.tenyek-tevhiek.hu, www.vital.hu, mydieton.com, cukormentes.hu, cukorhelyett.hu,

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Elek Dóra