Tényleg isznak jegeskávét az eszkimók?

Tényleg isznak jegeskávét az eszkimók?

Eszkimó kávé – A jeges mirelit

Vajon hogyan kávézik egy eszkimó az igluban? Fagyasztott zöldségekről, gyümölcsökről már hallottunk, de mi a helyzet a kávéval?

Mini üdítő, melengető hatással. Nem csak a mi kedvenc italunk a kávé, de az eszkimók is odáig vannak érte. Persze ők nem a hajnali ébresztő kedvéért isszák, hogy minél gyorsabban felpörögjenek, mert valahogy be kéne esni a munkahelyre, sokkal inkább felmelegíti őket, ha már túl vannak a reggeli eszkimó puszin.

Hogy eltudják viselni a cudar hőmérsékleti viszonyokat, bizony nem kevés ruha, bőr, öltözék szükséges. Persze ez északon megszokott. Rendkívül nélkülözhetetlen, hogy melegen tartsák a testüket, mondhatni prioritást élvez minden egyébnél. És mise tenné boldogabbá távol élő testvéreinket, mint a hőn szeretett kávé? Forró, hosszú és a velőig felmelegít. Ha pedig kihűl, pillanatok alatt jeges kávé lesz belőle, multi funkciós, akár egy jó bicska.

 

Ilyen a kávé élete Szibériában

Északon a jól megépített jégkunyhóban, más szóval igluban élő gyakorlott eszkimók egy óra alatt is felépítik a biztonságos menedéket. Praktikus dolog az iglu, ám kedvenc feketénk még se itt érzi otthon magát, mert ebben a környezetben csak jeges alakjában életképes. Forró mivoltában elpusztul és azonnal kocka fagyi lesz belőle. Így az igluban élő eszkimók a reggeli nedűt nem elkortyolják, hanem elnyalogatják a fóka és a rénszarvas vadászat előtt.

 

Nekünk, melegebb éghajlaton élőknek egyszerű bemenni egy kávézóba és kikérni a cappuccino adagunkat, hogy aztán beinduljon a gépezet. De mi a helyzet az eszkimóknál? Hogyan jutnak hozzá a lélekmelegítőhöz? Hát nem egyszerűen. A umiaq egy nagyobb kajak, amiben ellehet fuvarozni egy kisebb családot is, tökéletes bálnazsírszállításra és némi kávébab is elfér benne. De maradjunk inkább az eszkimók kedvelt buszjáratánál, a kutyaszán szállításnál. Micsoda leleményesség! Eltudjuk képzelni, ahogy kedvenc feketénket nem a felszolgáló hozza, hanem szánhúzó huskyk kockára fagyva? Mihez is kezdenénk a fagyott nedűvel?

Élet a hósapkán

A jégsarkon innen a jégsarkon túl képzeljük el, ahogy odakinn ömlik a hó és fúj a szél, kilépünk az anyatermészetbe és a mínusz 50 fok csípi az arcunkat. A kezünkben lévő bögre forró gőze gyakorlatilag megszilárdult. A táj mindenért kárpótol a téli világ a hótakaró pompázatos, de a derékig érő hóban hiába is akarnánk túrázni. Lakott területen, no para, de dombra föl és hegyre le azért, hogy párunkkal megnézzük a világ legszebb és legromantikusabb naplementéjét, már nem egyszerű.

Hiába a lélekmelegítő nedű és a sok réteg ruha a szex még az eszkimóknál is körülményes. Ők ugyan is felöltözve szexelnek! Na ne, tényleg? Gondoljuk csak magunkat az eszkimók helyzetébe, hogy a mínusz 40-50 fokban milyen megerőltető lehet az előjátéknál annyi ruhát levenni aztán felvenni. És hiába tapad össze két test, mint a búgócsiga azért mínusz 50 fok, az mínusz 50 fok. Szó sem lehet róla, még a végén lefagy a szerszám! Azt senki nem kockáztatná, ugye? Épp ezért egyszerűbb, ha meglazítanak pár fölös ruhadarabot aztán irány az iglu. Minimális testedzés, lassú egymásra találás, de garantált felmelegedés, arra az esetre, ha a kávét már be kell osztani, az óriási távolságok miatt ugyanis nehézkes a vásárlás.

Így készül az eszkimó kávé

Végy egy jégcsákányt és törj jeget (a mélyhűtő jégkocka tartójából szedj elő pár jégkockát) majd törd apró darabokra. Egy pohárba töltsd ki a dupla presszót, kis tej, rakj bele egy vanília fagyit és a tetejére mehet a csúcsos tejszínhab.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Porcza Bíborka