Tíz hely, ahol kávéznod kell!

Tíz hely, ahol kávéznod kell!

Bemutatjuk azt a tíz helyet, ami nem maradhat ki egy kávéfüggő életéből:

Tíz hely, ahol kávéznod kell, mielőtt meghalsz – ez a kávés bakancslistánk címe. Ott lapul a tárcánkban, az inspirációs falunkon, a Pinterest tábláinkon, és ha írnánk levelet a Jézuskának, a légyszi ide vigyél el után bizony ezt a listát másolnánk oda is. Most bemutatjuk azokat a helyeket, ahol mindenképpen kávéznod kell, mielőtt meghalsz! Papírt-tollat elő, induljon az – egyelőre képzeletbeli- utazás!

 

1. Egy Cafe au Lait az Eiffel torony tetején

 

Innál egy kávét a romantikus Párizsban? Mi is. A tavasz napsütésben üldögélnénk Párizsban, az Eiffel-torony tetején, és a kit-érdekel-mennyibe-került Cafe au Lait-t iszogatnánk, miközben körülöttünk ezernyi turista fényképezőgépe kattogna. A magassarkú cipőbe bújtatott lábunk előtt heverne Párizs, piros rúzsunk nyomot hagyna a bögrén, a pillanat pedig a lelkünkön.

2. Egy bela kava Bledben

ahol kávéznod kell

Szlovénia a nyugalom forrása, Bled pedig az ékszerdoboz tetején forgó balerina, kávéval a kezében. A városkát körbelengi az a kecses báj, ami a balerinákat jellemzi, a boldogság, amit szinte a levegőben érezni, és a szerelem, ami a szigeten Živa, a szláv mitológia szerelem istennője templomából árad. A hangulathoz ez a hamisítatlan bela kava dukál!

3. Egy Cafe Cubano Kubában

 

Bár Kubáról első hallásra nem feltétlenül a kávé ugrik be, miután olvastunk a Cafe Cubano-ról, azonnal a bőrünk alá fészkelte magát, és rögtön a csészénkbe kívánkozott. Trópusi forróság, napsütés, és egy mini csészében érkező alig 6 ml-s presszó, Cafe Cubano amit a hihetetlen finomra őrölt kávéból készítenek. Egy csésze, és indulhat a cubai salsa Havanna utcáin!

4. Egy csésze arab kávé Ricknél

 

Casablanca. Mámorító forróság. A végeláthatatlan óceán. Fehér csipkézett épületek. Dallamos arab zene. Fűszeres ízvilágú kávészemekből készítik (csepegtetik) a hosszú, krémes és forró kávét, hogy a vízipipa mellett megvitassák az élet nagy dolgait: családot, szerelmet, politikát, a futballmeccs eredményeit. Ez az igazi „This is the beginning of a beautiful friendship!”

5. Egy igazi eszpresszó Rómában

 

Frissen pörkölt, olasz pörkölésű kávé? Hol máshol, ha nem Olaszország szívében, a Colosseum lábánál, Rómában? Szinte szemmel nem látható csészében felszolgált erős pörkölésű eszpresszót szervíroz a valószínűtletlenül jóképű pincér, cinkosan kacsint, mi pedig a hosszú városnézés után egy hörpintésre kiisszuk a megszokottnál talán egy hajszállal gyengébb eszpresszót.

6. Egy frissen pörkölt Coffee Bayben

 

A kávé szerelmeseinek egyenesen kötelező megállnia egy kávéra Coffee Bayben, a Dél-Afrikai Köztársaságban. Bár Afrikát, és az afrikai embereket sokkal inkább a tea, mint kávérajongóként tartjuk számon, a kávéimádók biztonságban érezhetik magukat: szerencsére ők is készítik és fogyasztják a fekete erőlevest. Legkiemelkedőbb különlegessége a kávékultúrájuknak a boeretroos névre hallgató csoda, amelyet főleg a fekete farmerek fogyasztottak/fogyasztanak autentikusan bádogbögréből.

7. Egy flat white Új-Zélandon

 

Új-Zéland önmagában is misztikum európai szemmel nézve, hát még amikor kiderül, hogy itt a legmagasabb az egy főre jutó kávépörkölők száma. Sokan úgy tartják, az új-zélandi a legfinomabb kávé amit valaha ittak, ezek közül is pedig a flat white a legkiemelkedőbb. Az új-zélandi flat white-ban egyharmad presszó találkozik kétharmad forróra gőzölt tejjel és egy leheletnyi tejhabbal. (Nem, nem. Én is azt hittem, hogy ez csak egy fancy latte, azonban az arányok miatt annál erősebb, hmm!)

8. Egy Americano New Yorkban

 

New York, Chichago, Los Angeles, Seattle, Washington. Papírpoharas tékövéj kávé, rohanás, és “how are you” mindenhol. A papírpohárban a már nálunk is teret hódító Americano lötyög: durvára őrölt kávé, amiből presszót készítenek, és 60 ml-es forró vízzel házasítják. Forró, erős, rohanós. Olyan amerikai.

9. Egy bármilyen kávé Koreaban

 

A kávé és a fényképezés szerelmeseinek kánaánját Koreában találjuk, a Dreamy Camera Cafeban. Ez az a kávézó, amely kívülről egy analóg fényképezőgépre hasonlít, és ezt látva kicsit szégyenlősen pakoljuk el a digitális masinánkat az okostelefonnal együtt.

10. Egy latte Londonban

London? Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kib*szott Mary Poppins… LONDON!” Bár Londonról sokaknak a Blöff unalomig ismételt idézete, és Harry herceg formás popsija intelligens arca, és Katalin hercegné bája ugrik be, a multikulti város hemzseg a jobbnál-jobb kávézókban. Legyen szó latterol, vagy cappuccinoról, helyben fogyasztósról vagy tékövéjről amivel a Temzéhez, vagy második Bözsihez rohansz, Londonban nem fogsz csalódni!

Forrás / Fotó: Mezei Ágnes Hanna

szelencetitkok.blogspot.hu

www.facebook.com/szelencetitkok