A tökéletes espresso kávé jellemzői

tökéletes espressó

A tökéletes espresso kávé jellemzői

Ahhoz, hogy tökéletes espresso kávét tudjunk készíteni, ismernünk kell, milyen a tökéletes espresso.

Elsősorban az elkészítéssel kapcsolatos technikai információkkal fontos tisztában lenni. Másodsorban pedig tudnunk kell, mi jellemző a tökéletes eszpresszóra.

A tökéletes espresso technikai követelményei

  • 1 adag espresso körülbelül 7 gramm +/- 0,5 gramm őrlemény felhasználásával készül
  • Az espresso gépben lévő vízhőmérsékletnek nagyjából 90 ˚C-os-nak kell lennie (+/- 2 ˚C)
  • Szivattyúnyomás: 9 bar
  • A főzési idő két részből áll: 5 másodperc előfőzés és 25 másodperc kávéfőzés, összesen tehát 30 másodperc
  • A kávéscsésze, amibe a kávé kerül, langyosnak kell lennie, hogy a kávé ne hűljön ki hamar és tovább megtartsa a tökéletes espresso kávéra jellemző jegyeket
  • A lefőtt kávé mennyisége: 25 ml +/- 5 ml

A tökéletes espresso minőségi követelményei

  • Világosbarnától egészen a sötétebb barnáig terjedő színárnyalatú crema megléte
  • A crema tartósan megmarad, vastagsága 3-4 mm
  • A kávé sűrű, testes
  • Íze aromás, telt ízű, édes és illatos
  • A kávéban a savanyú és keserű ízek egyensúlyban vannak
  • Utóíze kellemes és hosszantartó

A víz szerepe

Nem elég, ha odafigyelünk a technikai követelményekre a tökéletes kávé készítésénél. Bizony a minőségnél nagyon fontos, hogy milyen vizet használunk fel. A víz ne legyen se túl lágy, se túl kemény.

 

Forrás: https://legjobbkave.hu/, illy barista tanfolyam: „Ellenőrzési lista a tökéletes kávéhoz” 

 

Forrás/ Fotó: Bigstock.com