Tudtad, hogyan hat a koffein a ciklusodra?

Tudtad, hogyan hat a koffein a ciklusodra?

Nem csak a hormonszinted az, ami hatással lehet a ciklusodra és arra, hogyan éled meg a menszeszt vagy PMS-t, hanem a koffein is.

Nőként bizonyára tapasztaltad már, hogy a ciklusod nagyban befolyásolja azt, hogyan érzed magad. Ennek köze van a hormonszinted változásához (az ösztrogén szintje a menszesz előtt hirtelen lecsökken), és a tested egyéb reakcióihoz, melyekre a ciklusod hatással van… Igen, a puffadásra, vízvisszatartásra, émelygésre, hasmenésre, levertségre és depresszióra gondolok. De lehet, hogy még soha nem gondoltál arra, hogy a koffein beviteled is érdemes a ciklusodra hangolni. Mert akár javíthatsz vagy ronthatsz is a közérzeteden, ami lássuk be, nem mindegy, milyen azokon a napokon.

A koffein hatása a ciklus hosszát is befolyásolja

A kutatások szerint azoknál a nőknél, akik napi szinten 300 mg-nál több koffeint fogyasztanak (ez nagyjából 4 csésze kávét jelent naponta), a menstruációs ciklus lerövidült. A kávét néha túlzásba vivő nőknél a túlzott koffeinfogyasztás 25 napos vagy még rövidebb ciklust jelentette.

A kutatók még nem találták meg a pontos összefüggést a rövid ciklus és a koffein között. Valószínűleg a nemi hormonok, vagy hormonreceptorok serkentésénél keresendő a válasz.

PMS

A premnestruációs szindróma kifejezés a vérzés kezdete előtti kellemetlen tüneteket foglalja magába. Ilyenkor a nők gyakran éreznek puffadást, ingerlékenységet, sóvárgást, fejfájást és túlzott érzékenységet. Na szóval igen, ez az az időszak, amikor megkérdezik, hogy most miért vagy ilyen, te (mi) pedig sírva és dühtől hörögve válaszoljuk, hogy „mert csokit akarok enni”. Ebben az időszakban érdemes a napi kávéfogyasztásodat csökkenteni, mert a koffein felerősíti a PMS tüneteit. (Ha épp PMS-ben szenvedsz, légyszi, ne ölj meg, de a kutatások ezt bizonyítják.)

Sajnos a tudósok szerint a koffeinfogyasztás mértéke erős párhuzamban van a PMS kialakulásának esélyével, ergó minél több a kávé, annál nagyobb az eséllyel fogsz szenvedni a vérzést megelőző kellemetlen tünetektől.

Vérzés alatt

Az a rettegett pár nap. Oké, nem akarom túlspilázni de azért be kell látni, hogy a mensi nem a móka és kacagás bohém szigete. Sajnos a koffein sem teszi kellemes utazássá ezt az eleve nehéz időszakot, pedig eleinte azt gondolhatod, hogy a levertségre, kedvetlenségre serkentőleg hathat egy jó erős fekete.

Mivel a kávé összehúzza az ereket, felerősítheti a kellemetlen mellékhatásokat, például a fájdalmas görcsöket. Sőt, mivel a koffein egy stimuláns, felerősítheti a hangulatingadozások, szorongás, fejfájás és fáradtság tüneteit.

Akkor soha ne igyak kávét?

Szerencsére nem erről van szó, PMS és menszesz alatt sem kell lemondanod a kedvenc lattédról, hiszen a kávénak rengeteg pozitív hatása van, amiről nem szabad megfeledkezni, például a Parkinson-kór és a II-es típusú cukorbetegség esetében.

Arról nem is beszélve, hogy akár az édesség utáni sóvárgásodon is segíthet egy édes melange. Maxold ki a kávé nyújtotta előnyöket, csak arra vigyázz, hogy ne told túl. Próbáld meg betartani a napi 200-300 mg-os koffein-limitet!

Szerző: Elek Dóra

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com