Túlélni az iskolakezdést anyaként? Kizárt!

Túlélni az iskolakezdést anyaként? Kizárt!

De nehéz az iskolatáska – Túlélni az iskolakezdést? Tippek és trükkök!

Szinte le sem hörpintettük az utolsó korty jegeskávénkat a kedvenc kávézónkban, ki sem pipáltuk még az összes tételt a nagy nyári kávés bakancslistánkról, az áruházakban már hetek óta hirdetik az idei iskolakezdést. Sokaknak ettől a gondosan kitépkedett szőrszálak is a szeptemberi ég felé merednek, éppen ezért állítottuk össze most ezt az öt tételből álló listát, hogy a szeptemberi sulikezdés minimum olyan könnyen, gyorsan és simán menjen, mint a reggeli kávéfőzés a kotyogóssal!

  1. Leckefüzet – a gyerek határidőnapló

A csemeték időnként megfeledkeznek olyan apró-cseprő földi dolgokról, mint a házi feladat. A könyvben vagy rajzol házikót a feladott lecke mellé, vagy elfelejti, és akkor másnap bizony foghatja a fejét a kisdiák és a szülő is. A csorbát kiküszöbölendő érdemes a tanév elején beszerezni egy leckefüzetet, ahol minden óra után felírhatja, mely feladatokat kell megoldania délután. Nagyobb –középiskolás- gyerekeknél már előkerülhetnek a határidőnaplók vagy diáknaptárak, ahova a lecke mellett fel lehet vésni a vicces órai beszólásokat, sulis programokat, és minden tinédzseresen titkos dolgot.

  1. Színezd újra!

Önmagában a „szeptemberi sulikezdéshez tollakra van szükség” olyan evidens, minthogy nincsen reggel egy csésze sötét pörkölésű kávé nélkül. Na de mi a helyzet a színes tollakkal? A színes tollak a tolltartók lattei vagy ízesített kávéi. A gyerekek figyelmét sokkal könnyebben vonzzák a színes dolgok, mint az egyszerű fekete-fehér szövegek és képek. Éppen ezért a szeptemberi sulikezdés elején érdemes beszerezni színes, csillivilli ceruzákat, és tollakat – sokkal szívesebben tanul majd a gyerek valami olyanból, ami már színeiben is izgalmas. A felsős, és középiskolás gyerkőcökkel kitalálhatunk ez színkódolós rendszert, amivel megkönnyíthetjük a tanulást. Életem legnehezebb vizsgaidőszakait mindig színes tollakkal vészeltem át: külön színnel jelöltem a dátumokat, helyszíneket, személyeket; a nyelvészet vizsgáknál a végződéseket, így jóval könnyebb volt megtanulni a lehetetlennek tűnő anyagokat.

  1. Táska

A táskaválasztás komoly, ha nem a legkomolyabb része a szeptemberi sulikezdésnek. Egy új darab beszerzésekor érdemes figyelembe venni a táska súlyát (ha tömegközlekedésen hurcoljuk a gyereket iskolába, különórára, a nagymamához, este pedig vásárolni), akkor nem árt, hogyha a táska nem nyom önmagában, megtöltetlenül több kilót. A választásnál figyeljünk az ergonomikus kialakításra, hogy könnyű és kényelmes viselet legyen, és tartsuk szem előtt a pakolhatóságot is. Hol vannak rajta a zsebek? Mekkora zsebek vannak rajta? Lesz hely külön az innivalónak, vagy minden egyes nap retteghetünk, hogy a könyvek kakaóban/teában/gyümölcslében/macikávéban pancsikolnak majd, ha a gyerkőc nem tekeri vissza rendesen a kupakot?

  1. Uzsonnásdoboz és kulacs

A nap egyik legfontosabb étkezése a reggeli, egy rohanós szeptemberi reggelen azonban nem mindig van idő és lehetőség arra, hogy otthon falatozzunk közösen. Tízórait alapból csomagolnál a kisdiáknak, miért ne tennéd ezt stílusosan? Szerezz be egy speciális, több rekeszes keményfalú uzsonnásdobozt. A kemény műanyag megvédi majd a gyümölcsöt, a zöldséget, és a szendvicset is a kilapulástól (=biztonságban lesznek a könyvek), arról nem is beszélve, hogy délután könnyebb lesz csekkolni, evett-e a gyerek az iskolában. A gyerekek (és sajnos sok esetben a felnőttek is) könnyen megfeledkeznek a folyadékbevitelről, néha napokat élünk túl napi három kávéval és két pohár vízzel, azonban ez az egészségestől minimum annyira távol áll, mint az instant kávé a kotyogóssal főzöttől. A tízórai, uzsonna mellé mindig csomagolj valamilyen innivalót! Lehet ez kakaó, karamella, tea, gyümölcslé, macikávé, szörp, vagy víz, de mindig legyen folyadék a lurkónál!

  1. Egy mini tisztasági csomag

Emlékeim szerint az iskolai mosdók sosem a tisztaságukról voltak híresek, viszont kiküszöbölhetetlen, hogy elkerüljük őket. Egy pici nesszeszerbe vagy szütyőbe csomagoljunk a gyerkőcnek papírzsebkendőt (ami alapvetően hasznos, mert kiömlik, összekeni, folyik, stb.), alkoholos kézfertőtlenítőt (ha nem lenne szappan), papírból készült WC papír ülőke (ami bizonyos helyzetekben a lányos szülők megmentője lehet).

+1 A jókedv cetli

Ha édesanya vagy édesapa vagy, csomagolj a gyerkőc tízóraija mellé kedves üzenetet. „Ügyes vagy!”, „Büszke vagyok rád!”, „Ma iskola után eszünk egy fagyit!” – képzeld el az arcát, miközben az üzenetedet olvassa. Ha most kezditek az első osztályt, akkor sem kell lemondani a cetliről: szavak helyett egy mókás rajzzal add át az üzenetedet.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: https://www.facebook.com/szelencetitkok/

http://szelencetitkok.blogspot.hu/