Vajon miért izzad mindenki a kávétól?

Vajon miért izzad mindenki a kávétól?

Ha már feltetted magadnak a kérdést, hogy miért izzad az ember a kávétól, itt a lehetséges magyarázat!

A világon rengetegen fogyasztanak kávét, teát és egyéb koffeines italokat, hogy kicsit felpörgessék magukat. Egyesek szervezete azonban intenzívebben reagál a koffeinre, és ennek kellemetlen mellékhatásaként intenzíven izzad (ovis gúnynevén hyperhidrosis). Utánajártunk, mi okozhatja ezt!

Miért szoktunk izzadni?

Hőleadásra azért van szüksége a szervezetnek, hogy fenntartsa a számára optimális 36-37 fokos hőmérsékletet. Akár feljebb, akár lejjebb kezd változni a testhőnk, a szervezet ezt észleli és hűtéssel vagy fűtéssel reagál rá. A testünkben több millió verejtékmirigy található, melyek képesek izzadságot leadni. Két különböző típusról beszélhetünk, egyik fajtája elsősorban a stresszhormonokra reagál, ilyen például a tenyér izzadása, amikor valamilyen stresszes helyzetbe kerülünk. A verejtékmirigyek másik típusa a hőszabályozási folyamatok következtében aktiválódik. A hőszabályzó központ a hypothalamuszban található (már ha ez rajtam kívül érdekel bárkit is), amikor az itt keringő vér hőmérséklete megemelkedik, akkor a hőszabályzó központ kitágítja a vérereket, ettől kicsit kipirulunk és megemelkedik a bőr hőmérséklete. Beindul az izzadás és a párologtatás során hőt ad le a szervezet.

Mi köze ennek a koffeinhez és a kávéhoz?

A kérdés jogos, és az első esetben nagyon triviális a válasz. Ahogy télen felmelegít egy csésze forró fekete vagy tea, a meleg feketéd megemeli a testhődet. A szervezet elkezd izzadni, hogy a már előbb említett hőleadással hűteni tudja magát. Amikor nagy melegben fogyasztod el a forró italt, az izzadás azért erősebb, mert a tested nem tudja olyan hatékonyan leadni a hőt a környezetének, ezért sokkal intenzívebben kell izzadnia.

Az izzadság és a „miért izzadok, ha jegeskávét iszom” kapcsolatára a válasz a koffeinben rejlik. Egy bögre kávéban körülbelül 70-100 mg koffein rejlik, ami nem kevés. A koffein felgyorsítja a szívritmust, megemeli a testhőmérsékletet és újra az előző pontban találjuk magunkat (a testnek nem komfortos a hőmérséklet, hypothalamusz bácsi akcióba lendül és már folyik is végig az izzadság a hátunkon). Ezen túl mivel nem csupán a szívre hat a koffein, hanem az agyad és az idegrendszered is stimulálja – még szép, hiszen így tudja bebikázni a tompa agyad a délutáni munkához, ne adj’ Isten a túlórához. Szóval stimulálja az agyad, de aki hajlamos túltolni a kávét vagy egyszerűen érzékenyebben reagál a szervezete, annál szorongás, nyugtalanság is tapasztalható, amit a szervezet úgy érzékel, hogy stressz érte a testet.

És mit tanultunk fent a verejtékmirigyekről?

Így van, a stresszre reagálva a szervezet elkezd izzadni. A tüneteket, melyeket a koffein okozott a szervezeted stresszes szituációként értelmez, ezért elkezd izzadni a tenyered, a hónaljad és a homlokodon is verejtékcseppek jelennek meg. Megoldás: csökkentsd a koffeinbevitelt, vagy egyszerre kisebb adagot igyál meg, hogy a kellemetlen tünetek ne jelentkezzenek.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Elek Dóra