A Vatikán kávéja: tartanak-e szertartást a kávénak Vatikánban?

A Vatikán kávéja: tartanak-e szertartást a kávénak Vatikánban?

A kávé és a Vatikán kapcsolata

A Vatikán egy különleges hely, egy város a városon belül. Bár fal veszi körül, úgy magasodik Róma szívében, mintha teljesen a része lenne. A Vatikán általában túlzsúfolt, mégis érdemes ellátogatni oda, ha Rómában jársz. Lehet, nem kötnek le a Vatikáni Múzeumok, de kiderítheted, hogy tartanak-e szertartást a kávénak a Vatikánban?

Mikor én ott jártam, akkor is nagy készülődések folytak, de az a gyanúm, nem a kávét szerették volna imába foglalni. Nem mintha túlzás lenne egyébként, főleg mivel a kávénak annyi jó tulajdonsága van.

A Vatikán közelében…

… a Sciascia Caffé kávézót tartják az egyik legjobbnak a maga nemében. Nem csak bájos, de hangulatos is, így a legtökéletesebb hely egy kis feltöltődésre mielőtt átléped a Vatikán kapuját. Mellesleg olyan íz harmóniát tapasztalsz majd, hogy még ha nem is létezik kávé szertartás, akkor is elmormolsz egy miatyánkat ennek az isteni nedűnek.

A másik kedvelt kávézó konkrétan a Vatikán szájában található, és az All Brothers Cafe Restaurant nevet viseli. A kiszolgálás gyors és barátságos, a reggeli pedig mennyei.

Amit annyira nem szeret a tisztelt turista had, az a Caffé Vaticano, ami bár a Vatikán nevét viseli, koránt sem olyan isteni hely. Ezt nevezik a leginkább levágós kávézónak, ráadásul a személyzet sem a kedvességéről híres. Úgy tűnik, ki sem érdemelte, hogy ilyen szent nevet viseljen, mint a Vaticano.

Nyilvános kávé szertartás egyelőre nincs. Egyelőre… hiszen a kávéimádók mindenre képesek

Mivel az első pápa (VIII. Kelemen), aki kávét ivott az 1500-as évek második felében élt, azóta létezhet a kávé imádata. Bár nyilvánosan nem gyakorolják ezt a rituálét, könnyen lehet, hogy egy-két titkos csók a csészének vagy egy fohász a kávéhoz azért történt.

Főleg mivel a mondás úgy tartja, hogy a kávé népszerűsége a katolikusok körében VIII. Kelemen pápa befolyása miatt terjedt el. A tanácsadói keresztül akarták húzni a számításait, mert úgy gondolták, hogy a kávé a „Sátán keserű találmánya”. Most a kávéimádók bizonyára felszisszentek a vád hallatán, de ne izguljatok, tudjuk, hogy ez nem igaz!

Kelemen pápa egyébként a történet szerint még meg is áldotta a kávébabot! Ha ezt nyilvánosan tette, akkor kijelenthetjük, hogy a múltban igenis létezett legalább egy kávé szertartás. Nekünk ez is bőven elég, hiszen a kávé tényleg egy áldás, és a reggeli első szavunk, az első fohász minden esetben a kávéhoz száll.

A történet valódiságát egyébként nem tudják teljesen bizonyítani, de mi, az igazi kávéimádók, érezzük, hogy bizony van valóságalapja.

Én azért megnézném, milyen lenne a Vatikánban egy valódi szertarás a kávénak…

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között