Wake-up! Day 2017- Futásra fel!

futás

Wake-up! Day 2017- Futásra fel!

A zöldellő rügyek mellett elhaladva azon gondolkozol, hogy életmódot váltanál? Esetleg jól jönne egy praktikus, szabadban végezhető sportág? Ha igen, akkor a legegyszerűbbre nem gondolsz, a futásra! „De olyan monoton és unalmas.” – mondhatod, mi pedig 6 pontban megmutatjuk, miért is a legpraktikusabb sport a futás.

1. Bárhol, bármikor űzhető

A futás egyik legnagyobb előnye, hogy nincs időhöz vagy helyhez kötve az edzés. A parknak, utcának nincs nyitvatartási ideje és akár ebédszünetben is kiugorhatsz pár körre, ha máshonnan nem tudsz időt lecsípni. Szinte minden más sportággal ellentétben nem is kell sehova elmenned, az utazáson rengeteg időt spórolhatsz, amint kilépsz a kapun, már kezdődhet is a mozgás.

2. A szabadban lehetsz

Bármennyire keveset is futsz, a kinti lét üdítően hathat. A hosszú és sötét tél után nincs is jobb egy madárcsicsergős, zöldellő fás futásnál. Amikor egy ilyen kemény tél után megenyhül az idő, sokan vágynak a természetbe, a futás pedig remek lehetőséget nyújt erre. Elmehetsz az erdőbe kocogni, ami napsütéses időben teljesen feltölt energiával. A poros edzőtermi falakból kiszabadulva csak úgy repülni fognak a kilométerek, hidd el!

3. Új helyeket fedezhetsz fel

Az egyik legjobb dolog a futásban az, hogy nem feltétlenül kell adott helyen edzened. Persze, a közeli atlétikapálya és a park csodálatos és biztonságos helyet nyújt az új sportág beillesztésére, de ha unod a futóhelyed, csak fogod magad és másfele veszed az irányt. Akár azt is csinálhatod, hogy csupán az ajtón kilépve döntöd el, aznap éppen merre veszed az irányt. Sőt, a futást akár a közlekedési eszközök helyett is használhatod. Egy előző nap bent hagyott váltóruha lehetőséget ad arra, hogy bekocogj a munkahelyedre, hogy frissen és fitten kezdhesd a munkanapot.

4. Szabadságérzetet ad

Már az önmagában egy csoda, hogy oda mehetsz, ahova csak akarsz, de a futók vallják, hogy a futás szabadság. Egyfelől amiatt, hogy nincs helyhez kötve a mozgásforma, másfelől azért, mert önmagad szabadságát fedezheted fel így. Azt a belülről áradó szabadságot, amit az nyújt, hogy te magad mennyi idő alatt és milyen messzire jutottál, a saját lábadon. Futás során nincs más, csak Te és a lábaid, minden rajtatok múlik, ez pedig önfeledt boldogsággal tölti el a legtöbb futót. Ha nem hiszed, próbáld csak ki!

5. Olcsó

Persze, a sportpiac telis-tele van mindenféle futóruhákkal, kütyükkel és cipőkkel, ennek ellenére a futásról akkor is elmondható, hogy az egyik legolcsóbb sport. Kezdő futóként semmi másra sincs szükséged, mint egy pár edzőcipőre (lehetőleg nem tornacipőre) és… Kész, nem kell más! Egy szakadt mackónadrág és régi póló teljesen alkalmas arra a heti 1-2 kocogásra, amit eleinte el fogsz végezni. Idővel persze bővítheted és színesítheted a ruhatárad, de kezdőként semmi szükség drága ruhákra, egyéb költség pedig nincs, hiszen nem kell belépőjegyet vagy bérletet vásárolnod.

6. Könnyen paraméterezhető

Amikor valaki először megy el futni, nem fog tudni egyből maratonokat teljesíteni, ez teljesen normális. Eleinte kocogás és séta váltakozásából fog állni az edzés. Ha időre vagy adott útvonalon edzel, a kocogás időtartama egyre nőni fog, mégpedig nagyon gyorsan. Ahol tegnap már sétálnod kellett, ma minden gond nélkül futni tudsz, holnap után pedig még öt villanyoszloppal tovább tudsz majd menni. Az innen nyert motiváció pedig segíteni fog, hogy egyre erősebbnek és kitartóbbnak érezd magad. Miközben egyébként az is leszel!

A Wake-Up! Day 2017 RENDEZVÉNYRŐL ITT OLVASHATSZ BŐVEBBEN:
WEB: https://corleonis.leadpages.co/wakeupdaybudapest/

Forrás / Fotó: Bigstock.com