Wake-up! Day 2017 – REGGELI EDZÉS

reggeli edzés

Wake-up! Day 2017 – REGGELI EDZÉS

Ember, kelj fel és eddz!
Egy munkanapon az ágyból is nehezen vonszolod ki magad? Soha nincs időd edzeni? Megdöbbentő, de hatékony, működő tanácsot adunk neked: kezdd a napot mozgással! Nem őrültünk meg, tudjuk, hogy fáradt és kedvetlen vagy. De megmutatjuk, miért jó reggel edzeni, miben könnyíti meg a napod többi részét.
1. Tiéd az egész nap

Bizony, ha reggel mész el edzeni, a délutánod nem megy rá arra, hogy próbálod magad elvonszolni a terembe, rávenni a futásra vagy a medencébe csobbanásra. Nem kell lemondanod a délutáni barátnős vagy randizós programokról sem, mivel a munkaidő után rád törő szabadságot nem viszi el az edzés. Marad idő a bevásárlásra, a gyerekekre, a barátokra, a párodra, vagy amire csak szeretnéd.

2. Nem jön közbe semmi

Ha reggel az első dolgod, hogy elindulsz edzeni, kisebb eséllyel fog közbejönni bármi, ami nehezíti a dolgod. Ha például egy kellemes túlóra miatt megcsúszik az egész napod, teljesen érthető, hogy nem az az első gondolatod, hogy „de én akkor is elmegyek edzeni”, hanem inkább kihagyod a betervezett mozgásformát. Ha reggel, automatikusan elindulsz az uszodába, terembe, futópályára, akkor nem lesz kifogás a forgalmi dugó és az sem, hogy „de olyan fáradt vagyok”. Ami pedig még ennél is jobb: nem fogsz azon kattogni, hogy hova illeszthetnéd be az edzést, ha valami közbejött, mivel már reggel letudtad.

3. Még friss vagy

Még akkor is, ha nem vagy az a típus, aki gumilabdaszerűen pattan ki az ágyból reggel, ilyenkor vagy a leginkább friss. Egy pihentető alvás után belefér, hogy ásítozva és kávét szürcsölve húzd magadra az edzőcuccot, de ahogy elkezdesz mozogni, érezni fogod, hogy bőven van erőd. Sokan félnek tőle, hogy a napindító edzés miatt fáradtak, kimerültek lesznek a továbbiakban, de általában az ellenkezőjét tapasztalják, vagyis egész nap sokkal energikusabbak, jobban bírják a terhelést.

4. Csend van és nyugalom

Amikor még alszik a város és az edzőterem éppen csak kinyitott, nincs olyan zsivaj körülötted, ami megnyugtatóan hathat. Ilyenkor igazán pezsdítő mozogni egy jót, mivel úgy érezheted, te vagy a világ legszorgalmasabb embere, amiért ilyen korán keltél és már kora reggel edzel. Persze lehet, hogy tényleg te vagy a világ leglelkiismeretesebb és legfittebb embere. De ha nem így van, ezt az élményt senki sem veheti el tőled. Amikor mások még álmosan dörzsölgetik a szemüket a buszon, addigra te már bőven túl leszel egy frissítő edzésen, ami valóban motiváló érzés.

 

5. Kiszámíthatóbb

Ha a reggeli edzésed ideje meg van határozva, ki van számolva, hogy mettől-meddig mit fogsz mozogni, sokkal jobban fogod magad tartani az előre eltervezettekhez. Nem fogod például “elnetezni” az időt. Kisebb az esély rá, hogy telefonálgatsz, tévézel vagy bármi olyasmibe kezdenél, ami elveszi az időt az edzéstől. Gondolj csak bele! Ahhoz, hogy egy fél órás mozgást beiktass a napodba, csak fél órával kell korábban felkelned. Hiszen éppen ennyi plusz időre lesz szükséged. Fél órával korábban pedig igazán nem nagy kunszt felkelni, nemde?

6. Jól esik majd a reggeli kávé

„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus!”– tartja a régi fogyókúrás mondás. Ha a célod az alakformálás, súlycsökkentés, nincs jobb választás a reggeli edzésnél. Beindítod az anyagcseréd, fokozod a vérkeringést már reggel, a jóleső reggeli pedig igazán jól fog jönni. Mozgás után megengedhetsz magadnak egy picivel nagyobb mennyiséget és több szénhidrátot, amit este már nem javasolnánk. Amennyiben fogyni szeretnél, még akkor sem, ha mozogtál előtte. De reggel szükséged van energiára, ha pedig éhgyomorral nem tudsz elindulni, kétszer reggelizhetsz, hiszen edzés előtt is eszel egy keveset és edzés utáni is.

Forrás / Fotók:  Bigstock.com