8 TIPP NEHÉZ HELYZETEKRE

nehéz

8 TIPP NEHÉZ HELYZETEKRE

Kilátástalannak érezzük a helyzetünket? Szülőként vagy más területen túl sok és nehéz feladat áll előttünk egyszerre? Néha, igen. Szorongunk, idegeskedünk, kapkodunk, halogatunk vagy menekülünk, ezzel inkább rontunk, mint segítünk a megoldásban. Ne omoljunk össze, ne hagyjuk, hogy összecsapjanak fejünk fölött a hullámok! Segítünk, íme 8 tipp!

  1. Nem tart örökké!

Bármilyen nehéz, kellemetlen helyzet, feladat legyen is előtted, tudatosítsd, hogy el fog múlni, túl leszel rajta. Ne ragadj bele a problémába, ne ess kétségbe, meg fogod oldani, és hamarosan már csak emlék lesz!

  1. Mérd fel reálisan a helyzetet!

Az eget rengető nagy problémáink többnyire olyan élethelyzetek, amiken mindenki átmegy és kis idő múlva a legtöbbre már nem is emlékszünk.

  1. Ne légy maximalista!

Nem lehet minden tökéletes, és nem is lesz. Aki mindig görcsösen törekszik a tökéletességre, annak valószínűleg komoly önértékelési gondja és ebből adódó nyomasztó bizonyítási kényszere van.  Ha valamire már nem jut idő, nem a terved szerint alakul, esetleg hiba adódik, az nem kudarc, hanem csak normális része az életnek. A kudarc az, ha  ezt kudarcnak látod, és rágod magad ezen.

  1. Lazábban, játékosabban!

Az életed nem egy verseny, nem egy teljesítménypróba, ne feszülj rá! Légy könnyedebb, lazább, találd meg minden helyzetben a vidámságot és a játékosságot is! Könnyebb lesz a dolgod és hatékonyabb, kreatívabb megoldásodat találsz a gondjaidra.

  1. Ne félj segítséget kérni!

Ha a párod, szüleid, barát vagy kolléga segíthet, fordulj hozzájuk bátran! Fogadd el, hogy nem tudsz mindent, és kaphatsz másoktól hasznos tanácsokat, megoldásokat. Csak ne panaszkodj, ne sajnáltasd magad, senkit sem érdekel, csak idegesítesz vele másokat, te pedig továbbra is a tehetetlenségben vergődsz! Akkor kérj tanácsot, ha képes vagy azt el is fogadni!

  1. Nem érdekel!

Vannak olyan nehézségek, amiket valóban nem tudunk megváltoztatni, megoldani. Akkor ezt  kell tudomásul venni, elfogadni és tovább lépni. Aminek a megoldására nincs lehetőséged, azon ne feszülj, egyszerűen fogadd el!

  1. Időtervezés és lista

Vedd végig és ütemezd legalább heti és napi szinten a feladataidat, tevékenységeidet! Rangsorolj és tervezd be a szükséges időket is! Hagyj időt önmagadnak is, a saját testi, lelki és szellemi feltöltődésedre is! E nélkül idővel felőrlődsz, kiürülsz. Szánj elég időt az emberi kapcsolataidra is! Párod, gyerekeid, szüleid, családod, barátok időt igényelnek, ráadásul minőségi időt. Ne hagyd kiüresedni az emberi kapcsolataidat, ha boldog és harmonikus életre vágysz!

 

 

  1. Csak egy lépés!

Mindig csak  egy lépésre koncentrálj! A soron következőre figyelj, azt oldd meg a tőled telhető legjobban, és csak utána foglalkozz a következővel! Egyszerre több dolog végzése többnyire csak káoszt teremt, amire nincs szükséged. Haladj lépésenként, és élvezd, amint egymás után kipipálod a listádon sorakozó feladatokat!