Kávékrémmel töltött sütőtökös muffin, szellem habbal

Kávékrémmel töltött sütőtökös muffin, szellem habbal

Halloweenhez közeledve egyre népszerűbbé válnak a sütőtökös receptek. Úgy gondoltuk, ebből mi sem maradhatunk ki, ezért fogtunk egy népszerű sütőtökös receptet és megbolondítottuk egy kis kávéval. Így készítettük el a sütőtökös muffin kávékrémmel töltött változatát.

A sütőtökös muffinok elkészítéséhez jó alapot szolgáltatott Szilágyi Balázs receptje.

nehézségi fok: közepes
adag: kb 10 muffin
elkészítési idő: előkészítés 20 perc, muffin sütése 20 perc, sütőtök sütése 1,5 óra

A kávékrémmel töltött sütőtökös muffin hozzávalói

Sütőtökös muffin tésztához:

  • 200 g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 g sütőpor
  • 170 g sűrített tej
  • 1 db tojás
  • 150 g sütőtök
  • 25 g méz
  • 25 g vaj
  • 50 ml tej
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 0,5 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj

Kávékrémhez és szellem habhoz:

  • 50+100 g vaj
  • 125 g natúr sajtkrém
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 200 g porcukor
  • 0,5 tasak Lingzhi Coffee 3 in 1

A kávékrémmel töltött sütőtökös muffin elkészítése

Először a sütőtökös muffin tésztáját készítjük el. 

  1. Mindössze 150 g sütőtökre lesz szükségünk. Hacsak nincs más célunk, megsüthetünk egy fél vagy akár egy egész sütőtököt is. A sütés előtt a tököt vágjuk 8 részre (ha 1 egészet sütünk).
  1. Tegyük a sütőbe és süssük 160 ˚C-on, 1,5 órán keresztül. Ügyeljünk rá, hogy a teteje ne kapjon színt, ne piruljon meg.
  1. Miután megsült a sütőtök, kanalazzunk ki a héjából 150 g-ot egy tálkába. Ha mégis kicsit megpirult a teteje, előtte távolítsuk el ezt a részt.
  1. Ehhez adjuk hozzá a sütőtökpüré többi hozzávalóját: méz, vaj, tej, szerecsendió, só, gyömbér, fahéj. Ezt követően pürésítsük turmixgéppel vagy botmixerrel.

  1. Egy másik tálba mérjük ki a száraz összetevőket: liszt, vaníliás cukor, sütőpor.

  1. A száraz összetevőkhöz adjuk hozzá a tojást, a sűrített tejet és a sütőtökpürét, majd jól keverjük el.

  1. A sütőtökös muffin pépet öntsük kivajazott muffin formákba, majd tegyük 175 ˚C-ra előmelegített sütőbe 20 percig.

Ha a sütőtökös muffinok megsültek, hagyjuk kicsit hűlni. Közben elkészíthetjük a kávékrémet és a szellem habot.

  1. A natúr sajtkrémet 50 g vajjal kicsit kihabosítjuk.

  1. Ehhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd tovább habosítjuk.
  1. Az elkészült krémből 150 g-ot kis tálkába mérünk.
  1. 0,5 tasak Lingzhi Coffee 3 in 1 kávét oldjunk fel 2 evőkanál meleg vízben.
  1. A kávét öntsük a 150 g krémhez és keverjük simára.

  1. Az előzőleg kihabosított krém megmaradt részéhez hozzáadunk további 100 g puha vajat. Ezt szintén kihabosítjuk. Egy kemény habot fogunk kapni, amelyből a sütőtökös muffinok tetejére szellemet formálhatunk.

Miután mindennel készen lettünk, összeállítjuk a kávékrémmel töltött, szellem habos, sütőtökös muffinokat. 

  1. A sütőtökös muffinok tetejét levágjuk, közepét kikanalazzuk, majd megtöltjük az előzőekben elkészített kávékrémmel.

  1. Ezt követően a kemény habot habzsákba vagy sütőpapír tölcsérbe töltjük. Amennyiben sütőpapírt használunk, vágjunk háromszögformát és abból formáljunk tölcsért. A tölcsér alját vágjuk ki ollóval. A habzsákot többször is feltölthetjük, azonban a sütőpapírból mindig újat kell majd használnunk, ha kiürült.

  1. Próbáljunk szellem formát varázsolni a kávékrémmel töltött sütőtökös muffinok tetejére.

  1. A szellemek szemét és száját csokival, vagy ahogyan mi tettük, kávészemekkel rakjuk ki.

Jó étvágyat! 🙂

Forrás: https://legjobbkave.hu