Gluténmentes mézeskalács (liszt-, tej-, vaj, tojásmentes)

gluténmentes mézeskalács

Gluténmentes mézeskalács (liszt-, tej-, vaj, tojásmentes)

Finom, puha, masszív állagú, sokáig eltartható mézeskalács. Nem tartalmaz semmilyen lisztet, tojást, tejet, vajat. Édesítésre banánt és nyers nádcukrot használtam. Sok ásványi anyagot, többek között magnéziumot, kalciumot tartalmaz, ezen kívül lassan felszívódó szénhidrátokat, jó minőségű fehérjét és B vitamint is.

Ha a hagyományos, mégis annál egészségesebb, puha, szénhidrátcsökkentett mézeskalács receptre vágynál, akkor nézd meg ezt a receptemet, amelyet régebben készítettem. Sőt még mézi tortát is csináltam már, amely akár szülinapra is szép ajándék, Ez utóbbi kettő nem vegán.

Akkor nézzük a lisztmentes mézeskalács hozzávalóit. Megmondom őszintén, hogy ezzel a recepttel sokat kísérleteztem, nem volt könnyű hiszen nincs benne liszt és tojás, ami összetartaná. Képzeljétek! Mégis nyújtható lett ez a “tészta”, annyira örülök neki 🙂

Hozzávalók:

• 150 g dió (tisztított, nem darált) • 200 g gluténmentes zabpehely • 100 g puffasztott quinoa
• 130 g finomítatlan nádcukor

• 1 vanília kikapart magja
• 2 evőkanál lenmag
• 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
• 1/3 teáskanál szódabikarbóna
• 6 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
• 4 teáskanál őrölt fahéj
• 2 csipet Tiszta só
• 30 g kókuszolaj
• 2 érett, pöttyös banán
• 3 evőkanál D minőségű juharszirup vagy méz

Elkészítés:
  • A zabpelyhet aprító gépben aprítsuk majdnem liszt állagúra, majd egy tálba borítsuk ki.
  • A quinoát kávédarálóban daráljuk majdem liszt állagúra.
  • A nádcukrot a kávédarálóban daráljuk porcukorrá.
  • A lenmagot a kávédarálóban daráljuk le.
  • A diót az aprítógépben aprítsuk krémesre.
  • Ezután az aprítgépbe, amelyben már benne van a krémes dió, tegyük bele a banánt és azzal is jól forgassuk meg az aprító késeit, míg egy masszát nem kapunk. Majd tegyük bele a fűszereket (mézeskalács és fahéj), a sütőport, a szódabikarbónát, a nád porcukrot, a vaníliát, sót, kókuszolajat, juharszirupot, a ledarált lenmagot, az aprított zabpelyhet és a ledarált puffasztott quinoát.

• Az aprítóval jól dolgozzuk el a masszát. Majd vegyük ketté a “tésztát” és a kezünkkel csináljunk két kisebb labdát, amit csomagoljunk folpackba és tegyünk mélyhűtőbe kb. 5-8 percre.

  • Ezután vegyük ki mindkét tésztát. Egyelőre az egyiket fogjuk kinyújtani, addig a másikat tegyük a sima hűtőbe.
  • A nyújtás úgy történik, hogy a nyújtódeszkát becsomagoljuk folpackkal, rátesszük a tésztát, arra is teszünk folpackot és így nyújtjuk ki kb. 4-5 mm vastagságúra.
  • Szúrjuk ki különböző formákkal a tésztát.
  • A maradék széleket újra összegyúrhatjuk és szúrjuk ki addig amíg el nemfogy a massza.

  •  A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • Sütési idő: 14 perc, 15-16 perc, ha kemény kekszeket szeretnél
  • Sütési hőfok 180 fok
  • Sütési mód: normál, alsó-felső

Hagyjuk kihűlni a kekszeket, tároljuk műanyag dobozban vagy csatos üvegben.

Lehet rányomni írókát is:

3 féle írókát készítettem már, amelyekből kiválaszthatod, hogy melyik tetszik.

A nádcukros (vegán) írókát így kell észíteni:

  • 50 ml víz
  • 100 g finomítatlan nádcukor
  • 80 g kókusztejpor
  • A vízzel és a cukorral szirupot főzünk és belekavarjuk a kókusztejport, habverő segítségével. Hagyjuk kicsit hűlni, (ha teljesen kihűl megkeményedik, így ezt ne várjuk meg, még melegen tegyük zacskóba) vágjuk ki picikét az egyik sarkát és kezdjük el a díszítést. Ha kezd keményedni, alacsony hőmérsékleten, tűzhelyen még fel tudjuk melegíteni. Néhány perc múlva elkezd szilárdulni a díszítés a mézeskalácson, ezért ha szeretnénk belenyomkodni a díszcukorkákat, azt minél hamarabb tegyük meg.

Tippek Izától:
  • A mézeskalács ízét miután az aprítógépben összekevertünk mindent, érdemes megkóstolni. Lehet neked kell még bele juharszirup vagy méz vagy porcukor vagy fűszerek. Ízesítsd saját ízlésedre.
  • Sütési idő nagyon fontos. 13-14 percnél puha lesz a mézeskalács, 15 perc sütési időnél már kemény mézeskalácsot kapunk.

Ez a mézeskalács amellett, hogy könnyen elkészíthető és nagyon finom, igazi karácsonyi hangulatot varázsol az otthonunkba. Hiszen mikor sül, a fahéj, szegfűszeg illata teljesen bejárja a konyhát. Az pedig külön öröm, hogy az ételallergiások is fogyaszthatják.

Jó étvágyat! Iza.

Ha kiváncsi vagy a további receptjeinkre, kattints ide.

Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/12/glutenmentes-mezeskalacs-liszt-tej-vaj.html