Kókusztejes, fekete tejberizs

Kókusztejes, fekete tejberizs

Ez a fekete tejberizs különleges ízű és a megszokott tejberizstől kissé eltérő állagú. Általában sima rizsből vagy rizottó rizsből készül hagyományos módon a tejberizs, de most egy sokkal egészségesebb rizst használtam. Ez nem más, mint a kínában nagy népszerűségnek örvendő fekete rizs. A fekete rizst évszázadokkal ezelőtt “tiltott rizsnek” nevezték Kínában, mert csak a nemesek fogyaszthatták. Napjainkban a fekete rizst Ázsiában főként a tésztaételek, a szusi és a desszertek díszítésére használják.
A fekete rizs

szénhidrátban szegény, azonban rostban és olyan növényi anyagokban gazdag, amelyek felveszik a harcot a szívbetegséggel és a daganatokkal szemben. A Louisianai Állami Egyetem kutatói az Egyesült Államok déli részén termett fekete rizs korpáját vizsgálták és azt találták, hogy igen gazdag a vízoldékony antioxidáns hatású antocianinban. Ez adja számos sötét színű zöldség és gyümölcs, például az áfonya és a piros paprika színét és ez teszi feketévé a fekete rizst is. A kutatások azt sugallják, hogy ez a sötét színanyag nemcsak a káros szabadgyököket semlegesíti, de védi az artériákat és megelőzi a daganatok kialakulásához vezető DNS-károsodásokat.

 

 

Hozzávalók (3-4 adaghoz):

• 1 bögre (2,5 dl-es) fekete rizs
• 3 bögre zsírszegény kókusztej
• 1-2 csipet Tiszta só
• 2 evőkanál kókuszreszelék
• 2 rúd vanília magja
• 2-3 evőkanál citromlé
• Ízlés szerint Dia-Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő / bio nyers nádcukor / kókuszvirágcukor

Elkészítés:

• A fekete rizst hideg, folyó vízben mossuk át.
• Tegyük bele egy lábasba és öntsük rá a kókusztejet.
• Tegyük bele a sót, a vanília rudak magját és egy kevés cukrot
• Folyamatos kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Ez kb. 40 perc. Ha szükséges, tegyünk még bele egy pici kókusztejet vagy vizet.
• A 2 evőkanál kókuszreszeléket kávédarálóban daráljuk le és adjuk hozzá a rizshez.
• Mikor a rizs megpuhult, vegyük le a tűzről, még ízesítsük ,ha szükséges és tegyük bele a citromlevet.

Tippek Izától:

• Úgy is lehet főzni, hogy a folyadék fele víz, fele kókusztej. Ezt akkor javaslom ha nem házi, zsírszegény kókusztejünk van, hanem bolti, zsíros, sűrű a kókusztej.
• Akkor jó a fekete rizspuding, ha puha a rizs és szöttyös, azaz nem száraz, hanem van rajta kókusztej. Egyébként ha megfőtt, tálaláskor simán lehet rálöttyinteni egy kis kókusztejet 🙂
• Ne várjuk azt, hogy a rizs nagyon puha lesz, hiszen rajta van a fekete héj. Ez olyan, mintha barna rizst ennénk fehér helyett. Ott is lényeges különbség van állagban. De ugye rágni jó és kell is 😉
• Lehet, hogy ha a rizst előtte beáztatjuk 1-2 órára, akkor hamarabb megfő de így még nem próbáltam.

A finom vanília, a fekete rizs különleges íze és a pici citrom kellemesen harmonizál a kókusztejjel. Akár otthon, akár vendégeket megkínálni is tökéletes ez a kókusztejes, fekete tejberizs.

 

Jó étvágyat!

Iza.

Ha érdekel a gasztro téma, itt megtalálod az összes egészséges finomság receptjét.

Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/11/kokusztejes-fekete-tejberizs.html