Gluténmentes kókuszgolyó

Gluténmentes kókuszgolyó

Ezt a kókuszgolyót darált keksz felhasználása és tej-, zsiradék hozzáadása nélkül készítettem. Egészséges hozzávalókat, köztük amarántot tartalmaz. Finom édes az íze, amit datolyával és természetes cukorhelyettesítővel értem el.

Sok helyen lehet azt olvasni, hogy a kókusztej készítése után maradt kókuszpépet bármibe lehet tenni. Jó -jó, de hogy és mibe? Konkrét receptet nem igazán lehet találni a felhasználására, pedig jó tudni, hogy pl. ha megszárítjuk és ledaráljuk, akkor kókuszlisztet kapunk belőle. Ugyanígy van ez a többi magból készített tej után maradt péppel is. Ha mandulából csináljuk, akkor mandulalisztet kapunk a szárítás és darálás után.

Nekem van növényi tejkészítő gépem, de készítettem már egyszerűen turmixgép felhasználásával kókusztejet, aminek elkészítése itt megtekinthető. Az ebből megmaradt, átpasszírozott kókuszpépet használtam fel ehhez a kókuszgolyóhoz. Átpasszíroztam, majd rátettem egy sütőpapirral kibélelt tepsibe és egy éjszakán át szárítottam a szobában. (Akár több napig is ott lehet hagyni száradni. Természetesen sima kókuszreszeléket is fel lehet használni ehhez a recepthez.)

Hozzávalók:

• 35 g kókuszreszelék vagy a kókusztej készítése után visszamaradt pép szárítva
• 19 db áztatott és kinyomkodott datolya
• 20 g puffasztott amaránt
• 1 púpos evőkanál zsírszegény holland kakaó
• 2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
• 2 teáskanál vanília kivonat
• 2-3 teáskanál rum
• Kókuszreszelék, amibe a golyókat a végén beleforgatjuk

Elkészítés:

• A datolyákat áztassuk be annyi tiszta vízbe, hogy éppen ellepje. kb. 5-6 órára vagy egy éjszakára. Majd készítéskor nyomkodjuk ki belőle a vizet.
• Egy aprítógépbe tegyünk bele mindent és aprítsuk össze. Kóstoljuk meg, hogy ízlik-e.

• Forgassuk a kókuszreszelékbe a golyókat.
• Tegyük hűtőbe.

Tippek Izától:

• Minél több amarántot teszel bele, annál keményebb lesz a gluténmentes kókusz golyó, így tudod szabályozni az állagát.
• A cukorhelyettesítő helyett nádcukrot is tehetsz bele vagy kókuszvirágcukrot.
• Nem biztos, hogy Neked kell még bele a datolyán kívül cukorhelyettesítő vagy cukor. Én nagyon édesszájú vagyok 🙂
• A datolya áztató vizét nem érdemes kiborítani, nagyon finom, édes lé, amivel akár teát vagy gyümölcslevest is édesíthetsz. Vagy szörpként is elkészítheted.
• A datolya mellé mazsolát is áztathatsz.

Ez a természetes cukrokat tartalmazó, gluténmentes kókuszgolyó magas kálcium és magnéziumtartalommal is bír az amaránt miatt. A tej- és gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Jó étvágyat!
Iza.

Amennyiben szeretnél még több receptet kipróbálni, ezek az írásaink neked szólnak!

Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/09/glutenmentes-kokuszgolyo.html