13 jan Kávés zabpehelykocka, karamellizált pekándióval
Sokszor készítek zabpehelyből finomságokat, mert a zabpehely az egészséges gabonák közé tartozik. Még a gluténérzékeny is talál gluténmentes zabpelyhet, így nem kell megfosztania magát ennek fogyasztásától.
Gazdag E- és B vitaminokban. Vas-, kálium-, kálcium-, magnéziumforrás. Erősíti az idegeket, gazdag fehérjében. Természetes lúgosító hatású. A testépítők egyik fő tápláléka. Szabályozza a zsírégetést, erősíti a csontokat és hosszan eltelít a magas rosttartalma miatt. Diéta alatt és a mindennapi, kiegyensúlyozott táplálkozásért is jó, ha része életünknek.
Ez a desszert kiválóan alkalmas a reggeli kávé mellé is. Amellett hogy finom, már korán reggel feltölt energiával. Így kirobbanó vitalitással indulhat a nap és garantálom, hogy nem leszel farkaséhes ebédre, mert a zabpehely nagyon jól szabályozza a vércukorszintet. Közepes glikémiás indexe (közepes vércukor emelő hatása) van.
Hozzávalók:
- 150 g (szárazon kimért) nagyszemű zabpehely megfőzve
- 120 ml hosszú kávé
- 85 ml kókuszolaj
- 2 vanília rúd kikapart belseje
- 5 teáskanál Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
- 2 egész tojás vagy 2 evőkanál kókuszolaj+4 evőkanál tisztított víz+4 teáskanál foszfátmentes sütőpor = ezeket egybenösszekeverve, kipezsegtetve
- 120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 85 g fehér tönkölyliszt
- 1/3 teáskanál tiszta só
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 2 púpos evőkanál kókuszvirág cukor vagy a negyedannyi cukorhelyettesítő
- 100 g pekándió
Képes segítség a hozzávalókhoz:
Elkészítés:
Először a zabpelyhet főzzük meg.
- Főzzünk le 120 ml hosszú kávé
- Tegyük a zebpelyhet egy lábasba, öntsük rá a kávé Tegyünk még bele 330 ml vizet, 1 csipet sót, 1 teáskanál DW cukorhelyettesítőt és a zabpelyhet laza kevergetés mellett főzzük puhára.
- Egy kicsit hagyjuk hűlni a zabpelyhet, ezt követően öntsük rá a 85 ml kókuszolajat, a sütőporos keverékünket (vagy a 2 tojást), tegyük bele a 4 teáskanál cukorhelyettesítőt és a vanília kikapart belsejét.
- Egy másik tálba keverjük össze a liszteket, az 1/3 teáskanál sót, a fahéjat, 1 teáskanál sütőport.
- Ezt a száraz keveréket öntsük a nedves zabpehelymasszánkba és jól keverjük össze.
Ezután készítsük el a karamellizált pekándiót:
- 1 evőkanál kókuszolajat tegyünk egy kis tálba 2 evőkanál kókuszvirágcukorral és a durvára összetört pekándió
- Kicsi lángon várjuk meg míg a cukor kezd felolvadni és közbevonni a pekándió. Ha szinte éppen csak megolvadt a cukor, vegyük le a tűzről a lábast, mert a kókuszvirág cukor hajlamos nagyon nyúlósra olvadni és keményen odaragadni az edényhez.
- Egy kb 17×21 cm-es sütőtálat nagyon picit olajozzuk ki és tegyük bele a masszát, majd a karamellizált pekándiót nyomkodjuk bele rusztikusan.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A masszát tegyük be a sütőbe és egyből vegyük vissza a hőfokot 175 fokra.
Sütési hőfok 175 fok
Sütési idő: 30-35 perc
A sütit vágjuk fel kockákra, langyosan és kihülve is fogyasztható.
Tippek Izától:
- Ha vegánul szeretnéd elkészíteni, akkor a tojás helyett a fenti keveréket tedd bele a sütibe. Ehhez semleges ízű, bármilyen jó minőségű olajat használhatsz.
- Úgy is finom a pekándiós keverék, ha az olajat a cukorral vagy cukorhelyettesítővel és a pekándióval egyszerűen csak összekevered. A kókuszvirágcukor ad egy plusz karamellás ízt a pekándiónak és ha egy picit meg is karamellizálod, akkor még finomabb.
- A megfőtt zabpelyhet nem kell teljesen kihűteni főzés után. Érdemes egy kicsit még állni hagyni, hogy a zabpehely puhuljon és a nedvességet magába szívja de pici hűlés után mehetnek bele a többi hozzávalók.
Nagyon jó étvágyat!
Iza.
Amennyiben szeretnél még több receptet kipróbálni, itt elolvashatod őket.
Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/06/kaves-zabpehelykocka-karamellizalt.html