Citromos kávé fejfájásra

Citromos kávé fejfájásra

Így készítsd el, avagy a citromos kávé receptje: Főzz le egy adag kávét vagy készíts instant kávét. Ha lehet, cukrot ne tegyél bele. Önmagában a cukor is a fejfájás egyik kiváltó oka lehet. Jobb, ha kerüljük, amikor a citromos kávénkat isszuk.

Az elkészített kávéba körülbelül a kávé mennyiségének negyedével vagy harmadával megegyező citrom levét facsarjuk bele. Keverjük el, majd igyuk meg kortyolgatva.

A fejfájás típusától és erősségétől függően akár azonnal is elmúlhat a fájdalom, de lehet, hogy csak kicsit később.


Miért múlhat el a fejfájás a citromos kávétól?

A kávé és a citrom együttesen fejtik ki jótékony hatásukat a fejfájásra. Persze előfordulhat, hogy külön-külön fogyasztásuk esetén is elmúlhat a fejfájás. A citromos kávé már régóta ismert fejfájás elleni “szer”. Nézzük meg, mi a kávé és a citrom hatása külön-külön.

A citrom hatása

A citrom C-vitaminban gazdag lúgosító déligyümölcs. A benne található limonén nevű összetevőnek köszönhetően csökkentheti a koleszterinszintet. A citromsav pedig a kálcium kiválasztásának csökkentésében játszik fontos szerepet. Ezáltal a vesekő kevesebb eséllyel alakulhat ki. Védi és erősíti az érrendszert. Ezt a rutin nevű vegyületnek köszönheti. Ezenkívül kiváló antioxidáns. Erősíti az immunrendszert.

A kávé hatása

A kávé a koffein hatására serkenti az agyműködést és az anyagcsere folyamatokat. A fejfájás oka nem mindig a fejben keresendő. Lehet, hogy a nem megfelelő emésztés miatt alakul ki. A kávé elfogyasztásával emelkedik a pulzusszám, egyúttal a légzésszám is. Citromos kávénál is a kávé koffeines változatát.

A fejfájás kialakulásának lehetséges okai

A fejfájás nem csupán azt jelezheti, hogy a fejben gondok vannak. A fejfájás jelentkezése kihathat az egész testre. Érdemes odafigyelni, mikor és mit juttatunk a szervezetünkbe, vagy milyen külső hatásoknak tesszük ki. A fejfájás kialakulásának lehetséges okai között szerepelhet:

  • kevés napi folyadékbevitel
  • gyomorrontás, rossz emésztés
  • rendszertelen testmozgás
  • nem megfelelő vérnyomás
  • túl sok energiaital, kóla vagy egyéb cukros ital fogyasztása
  • túl sok cukros étel fogyasztása
  • kevés alvás
  • méreganyagok felhalmozódása a szervezetben
  • elsavasodott szervezet
  • stressz a magánéletben vagy a munkahelyen

Ha már tudjuk, mitől fájhat a fejünk, sokkal hatékonyabban tudjuk orvosolni a problémát, mert a gyökerénél ragadjuk meg.

Forrás: Strifler Anita, https://legjobbkave.hu/

Képek:

Felhasznált cikkek:
A citrom rejtett titkai