EGY KÁVÉT ITT: LE CAFÉ DES FLEURS – NIZZA

nizza

EGY KÁVÉT ITT: LE CAFÉ DES FLEURS – NIZZA

Nizza festői óvárosa szűk sikátorainak útvesztőjével, és macskaköves utcáival igazi mediterrán élmény.  Az óváros szívében hétfő kivételével minden délelõtt Franciaország egyik legszebb piaca, a Cours Saleya virágpiac csaknem száz különféle árussal várja a látogatókat. Egy séta és egy jó kávé itt, kihagyhatatlan élmény!

 

 

Nizza, a Francia Riviéra fővárosa történelmi, kulturális, művészeti, kreatív, eseménydús, természetközeli, pihenős, telt ízekben gazdag város. Egyszerre áraszt mediterrán és francia nagyvárosi hangulatot, elegáns, ugyanakkor bájosan könnyed és napfényesen vidám is.

A Promenade des Anglais pálmafás sétánya és 7 km hosszú strandja világszerte Nizza jelképévé vált, amely a futók, a kerékpározók, a sétálók találkahelye és a virágkarnevál színhelye is.

Az óváros szívében működik a Cours Saleya nyitott virág- és zöldség-gyümölcs piac, ahol szinte elveszünk a színes kínálatban és a portékák finom illatában. Itt akkor is érdemes végigsétálni, ha csak nézelődünk, mert már a látványért és a hangulatért megéri! A helyiek kedvelt helye is, mindennapi ebéd- és kávészünetüket is itt töltik, mivel a piac körül megannyi étterem és bár található.

A piac valójában egy hosszú sétálóutca hangulatos, színes régi házakkal, üzletekkel, kávéházakkal, éttermekkel, ahol a széles utcán sorakozó színes, csíkos ponyvák alatt árusok kínálják portékáikat. Egy életvidám, nyüzsgő piac, ami a zöldségek és gyümölcsök mellett – friss articsóka, férfikar hosszúságú zöldbab, lédús paradicsom, szőlő,  dinnye, oliva, százféle saláta – a virágpiacnak is helyet ad, illetve hétfőnként használt kincs kereső területté alakul át.

 

 

A piac igazi szépségét és lényegét a virágok gazdag és látványos kínálata nyújtja. A nizzai dombokon szabadon és melegházakban termő virágfajták sokasága árasztja finom illatát. Különféle rózsák, tulipánok, napraforgók, liliomok, citrom és narancsfák, télen főként mimóza. Fajták, színek, illatok, virágkötegek és díszes csokrok szépséges kavalkádja.

Itt a virágpiacon, talán a Le Café des Fleurs teraszán érdemes inni egy finom kávét, egy jó mélang-ot. Elidőzni a piac zsongásában, nézni a virágok között válogató vásárlókat. Látható, mennyire természetes és szokásos errefelé, hogy a napi bevásárlás elengedhetetlen része a virág is. Virágot nemcsak alkalomra vesznek, otthon, a lakásban is mindig kell, hogy legyen szép, friss virág, ez itt így szokás.

A Cours Saleya élettel teli mediterrán világ, színek, ízek, illatok, hangok és hangulatok szédítő forgataga, varázslatos keveréke, egy igazi mélange, éppen, mint a kávé a Le Café des Fleurs teraszán!